Image

Darba zaudēšana vai problēmas ar finansēm visbiežāk nāk kā negaidīts pārbaudījums, kas liek strauji pielāgot dažādus dzīves aspektus, jo īpaši – finanses. Papildu satraukumu var radīt fakts, ka ik mēnesi ir jāveic hipotekārā jeb mājokļa kredīta maksājumi, taču pastāv dažādi veidi, kā sevi jau savlaicīgi sagatavot finansiāli grūtākām dzīves situācijām. Par to, kādas ir kredītņēmēja iespējas, zaudējot darbu vai saskaroties ar finansiālām grūtībām, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Kopumā Latvijas iedzīvotāju paradumi attiecībā uz kredītu mājoklim ir vērtējami pozitīvi, norāda eksperts – pat saskaroties ar negaidītām finansiālām grūtībām, lielākoties nerodas problēmas ar ikmēneša kredītmaksājumu veikšanu. Tas, protams, saistīts arī ar prasmi izvērtēt prioritātes un spēju uz kādu laiku atteikties, piemēram, no izklaidēm un dzīvot pieticīgāk, pieejamos līdzekļus novirzot svarīgu maksājumu veikšanai. Tomēr var rasties arī tādas situācijas, kad pat dažu svarīgāko rēķinu samaksai naudas var nepietikt, tāpēc, ņemot hipotekāro kredītu, ir vērtīgi noskaidrot visas iespējas, kāds šādā situācijā var būt risinājums.

Kredītbrīvdienas – glābiņš kritiskā situācijā

Brīdī, kad kredītņēmējs saskaras ar finansiālām grūtībām, viņam ir iespēja vērsties pie bankas un lūgt kredītbrīvdienas. Ko tas nozīmē? Tā ir iespēja uz laiku, kad, piemēram, zaudēts darbs un tiek meklēts jauns ienākumu avots, atlikt aizdevuma pamatsummas atmaksu. Tādējādi ir iespēja uz konkrētu laika posmu samazināt izdevumus, un brīdī, kad situācija stabilizējas un atgūts iepriekšējais ienākumu līmenis, klients var kredītbrīvdienas pārtraukt. Tomēr svarīgi ir atcerēties to, ka šajā periodā ir jāturpina maksāt procentu maksājumi. Tāpat jāņem vērā, ka atliktie maksājumi pēc kredītbrīvdienām tiek izdalīti uz attiecīgi atlikušo maksājumu periodu, līdz ar to ikmēneša kredītmaksājums pēc tam būs lielāks. Pirms pieteikt kredītbrīvdienas, vienmēr ieteicams sākt ar bezmaksas konsultāciju bankā, lai rūpīgi izvērtētu situāciju un pieņemtu labāko risinājumu konkrētajā situācijā.

Dažāda veida apdrošināšanas

Labs veids, kā sevi pasargāt no negaidītiem dzīves pavērsieniem finanšu jomā, noteikti ir apdrošināšana. Uzņemoties jaunas kredītsaistības, ikvienam ir iespēja parūpēties par dažāda veida apdrošināšanu, kas palīdzēs justies drošāk par nākotni. Piemēram, darba zaudēšanas gadījumā noderīga var būt kredītmaksājumu apdrošināšana, kas paredz apdrošināšanas atlīdzības izmaksu kredītņēmējam katru mēnesi iepriekš izvēlētas summas apmērā. Parasti šī apdrošināšana darbojas arī, piemēram, slimību gadījumā, kuru ārstēšanai nepieciešams ilgāks laiks, kā arī ilgstošas bērna slimošanas gadījumā, tādējādi uz polisē noteikto laiku sniedzot atbalstu ģimenes budžetam.

Lai gan mazāk saistīta ar darbu, nozīmīga ir arī kredītņēmēja dzīvības apdrošināšana, jo, notiekot šādai nelaimei, mantiniekiem paliek ne tikai aizgājēja manta un ietaupījumi, bet arī parādi. Tas nozīmē, ka, ja mantojums tiek pieņemts, tad uz mantinieku pāriet arī mājokļa kredītsaistības. Šī iemesla dēļ viena no populārām izvēlēm ir kredītņēmēja un līdzaizņēmēja dzīvības apdrošināšana, kas, notiekot neparedzētajam, ģimenei ļauj segt kredītu daļēji vai pilnībā. Parasti pēc klientu pieprasījuma dzīvības apdrošināšanas polisei var pievienot segumus, kurus var izmantot pats apdrošināšanas polises turētājs – paliekošās invaliditātes apdrošināšanu, traumu apdrošināšanu un četru kritisko slimību apdrošināšanu (vēzis, insults, infarkts un kustību koordinācijas traucējumi multiplārās sklerozes rezultātā).

Protams, darba zaudēšanas un darbnespējas gadījumā liela loma ir arī cilvēka iepriekš veidotajiem uzkrājumiem jeb “drošības spilvenam”, tāpēc eksperts atgādina – rūpējieties par savu nākotni jau laikus, sākot uzkrāt kaut nelielu naudas apjomu, lai grūtā brīdī nerastos nopietnas finansiālas problēmas.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk