Image

Par nekustamā īpašuma iegādi ir domājis gandrīz ikviens no mums, taču tas ir ne tikai liels, bet arī ļoti atbildīgs solis. Pirms iegādāties mājokli, katram ir jāizvērtē savs finansiālais stāvoklis, vajadzības un iespējas. Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais apkopojis četras pazīmes, kuras norāda, ka esi gatavs iegādāties savu pirmo mājokli.

“Nekustamais īpašums ir viens no populārākajiem ilgtermiņa ieguldījumiem. Lai arī par to sapņo daudzi, ne visi uzreiz ir gatavi tik lielam un atbildīgam solim. Pirms lēmuma pieņemšanas svarīgi izvērtēt savas finansiālās iespējas saistībām, spēju uzņemties atbildību, kā arī pārdomāt savas ilgtermiņa vajadzības,” skaidro eksperts.

Skaidri plāni un vēlmes ilgtermiņā

Vispirms ir jāsaprot, kādas ir vajadzības un vēlmes mājokļa sakarā. Vai ir vēlme pēc privātmājas vai pietiks ar dzīvokli, vai īpašumam jābūt gatavam dzīvošanai vai tomēr ir gatavība ieguldīt papildu līdzekļus tā remontā? Būtiski izlemt, kādā pilsētā vai rajonā mājoklim jābūt un cik lielam tam jābūt, jo tas ietekmēs nekustamā īpašuma izmaksas. Tāpat svarīgi apzināties, cik daudz laika ir vēlme patērēt ceļā no mājām uz darbu vai kādu citu sev svarīgu lokāciju. Kad būs atbildes uz šiem jautājumiem, būs daudz vieglāk atrast vislabākos variantus, jo nekustamā īpašuma iegāde ir nozīmīgs lēmums un ikdienas izmaiņas ilgtermiņā, nevis tikai uz īsu dzīves mirkli.

Finansiālā situācija ir nostabilizējusies

Visbiežākais iemesls, kas attur iedzīvotājus iegādāties mājokli, ir pārāk zemi ienākumi vai nav pietiekamu līdzekļu pirmās iemaksas veikšanai. Vēl tikai pirms gada Luminor bankas aptaujā noskaidrots, ka 53% cilvēku kā kavēkli mājokļa iegādei min pārāk zemus ienākumus, taču 8% – nepietiekamus uzkrājumus pirmajai iemaksai. Mājokļa iegādei jānotiek brīdī, kad finansiālā situācija ir stabila, jo papildus pirmajai iemaksai uzreiz pēc pirkuma klāt nāk daudzas citas izmaksas, piemēram, regulārie kredīta maksājumi, notārs un mājokļa apdrošināšana. Lai pieņemtu tik nozīmīgu lēmumu kā nekustamā īpašuma iegāde, ir jāpārliecinās, ka ienākumi ir stabili un ideālā variantā ir izveidoti arī uzkrājumi, kas atvieglotu pirmo iemaksu par mājokli un saistīto izdevumu segšanu.

Mājoklis plānots kā nākotnes investīcija

Ja ir izvēlēta vieta, kur plānots dzīvot ilgtermiņā, ir vērts apsvērt īpašuma iegādi, jo tas visbiežāk ilgtermiņā ir izdevīgāk nekā mājokli īrēt, turklāt īpašumu var uztvert arī kā nākotnes investīciju. Piemēram, ja tiek iegādāts dzīvoklis, bet sapnis ir dzīvot privātmājā, vēlāk dzīvoklis var noderēt arī kā pamats mājas iegādei. Dzīvokli var ne tikai pārdot, bet arī izīrēt, tādējādi iegūstot papildus ikmēneša ienākumu avotu. Tāpēc, iegādājoties īpašumu, jāizvērtē arī tā potenciāls nākotnes tirgū. Tāpat, iegādājoties savu mājokli, nebūs jāuztraucas par negaidītu īres līguma laušanu vai īres maksas paaugstinājumu, kā mēdz notikt, mājvietu īrējot. Tomēr jāņem vērā, ka arī aizņemoties maksājumi var būt svārstīgi atkarībā no izvēlētās likmes veida un Euribor apmēra.

Skaidra gatavība uzņemties atbildību

Atbildība par mājokli nu galvenokārt gulsies tikai uz tā īpašnieku. Dažādas problēmsituācijas vairs nevarēs risināt, paļaujoties tikai uz citiem – pašam nāksies domāt gan par mājokļa ikdienas uzturēšanas darbiem, gan lielākiem dzīvokļa vai mājas remontiem, piemēram, dažādu komunikāciju remontdarbiem vai jumta maiņu pēc kādiem bojājumiem. Jāsaprot arī tas, ka īpašuma iegāde ne vienmēr notiek ātri un bez aizķeršanās. Bieži vien cilvēki nav gatavi laikietilpīgajam procesam, kurā ietilpst īstā mājokļa atrašana un visu finansiālo saistību nokārtošana. Ja esat gatavs uzņemties atbildību un esat neatlaidīgs mērķu sasniegšanā, tad noteikti varat sākt apsvērt mājokļa iegādi.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk