Image

Swedbank pērn izsniegusi vairāk nekā 3000 studiju un studējošā kredītus, kuru kopsumma sasniedz teju 20 miljonus eiro. 2023. gadā ir pieaugusi vidējā studiju kredīta summa, sasniedzot 7418 eiro vienam studentam. Vislielākais aizdevumu skaits pērn izsniegts studentiem, kuri apgūst tiesību zinātnes un psiholoģiju. Jāatgādina, ka Swedbank ir vienīgā kredītiestāde, kas kopš 2020. gada izsniedz aizdevumus studentiem ar Altum garantiju.

“Swedbank studentiem izsniedz divu veidu aizdevumus – studiju kredītu un studējošā kredītu. Prieks, ka interese no studentu puses pieaug gadu no gada, un studēšanas izmaksas vairs nav šķērslis, lai iegūtu augstāko izglītību. Jāatgādina, ka studiju kredīts ir paredzēts mācību maksas segšanai akreditētajās Latvijas augstskolās, un par to kredītu pamatsumma un procenti studiju laikā, kā arī 11 mēnešus pēc studiju pabeigšanas ar diplomu nav jāmaksā. Savukārt studējošā kredīts domāts studenta ikdienas vajadzību segšanai, un par šo aizņēmumu jau studiju laikā ir jāmaksā kredīta procenti, bet pamatsumma jāsāk atmaksāt pēc studiju beigšanas. Būtiski, ka studentiem nav nepieciešams galvotājs, – šo garantiju pēdējos gados sniedz finanšu institūcija Altum,” norāda Ieva Muzikante, Swedbank patēriņa finansēšanas jomas vadītāja.

Swzdbank dati par 2023. gadā izsniegtajiem studiju un studējošā kredītiem liecina, ka visvairāk aizdevumu izsniegts Latvijas Universitātes (693), Rīgas Stradiņa universitātes (321) un Rīgas Tehniskās universitātes (238) studentiem. Vairāk nekā 100 līgumi noslēgti ar Biznesa augstskolas “Turība”, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes un Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas “RISEBA” studentiem.

Piecas populārākās studiju programmas, kuru studenti saņēmuši visvairāk studiju kredītu, ir tiesību zinātne, psiholoģija, pirmsskolas skolotājs, fizioterapija, kā arī ekonomika un uzņēmējdarbība. Savukārt studējošā kredīti bijuši pieprasītāki mākslas, tiesību zinātnes, psiholoģijas, ārstniecības un medicīnas virzienu studentiem.

Gadu no gada ir pieaugusi vidējā aizdevuma summa – ja 2020. gadā studiju kredīta vidējā summa bija 6869 eiro, pērn tā sasniedza 7418 eiro. Savukārt lielākie studiju kredīta līgumi noslēgti ar zobārstniecības (82 500 eiro), medicīnas (54 000 eiro), gaisa satiksmes vadības (30 800 eiro), ārstniecības (30 000 eiro), kā arī mūzikas un skatuves mākslas studentiem (28 178 eiro). Šādas summas vienam studentam pieejamas, jo, lai saņemtu valsts garantiju, vairs netiek noteikti studiju maksas griesti. Citiem vārdiem – maksimālais studiju kredīts, ko var saņemt students, ir studiju maksas apmērā.

Savukārt studentu izvēlētā studējošā kredīta vidējā summa pērn tuvojās 300 eiro mēnesī. Vairāk nekā pusei studentu (53%), kas parakstīja studējošā kredīta līgumu 2023.gadā, tiek izmaksāta maksimālā ikmēneša izmaksa – 350 eiro.

Lai pieteiktos studiju vai studējošā kredītam ar Altum garantiju, topošajam studentam:

  • Vispirms jānoslēdz līgums ar augstskolu par studiju uzsākšanu. Kad tas izdarīts, augstskola par studējošo atjaunos informāciju Valsts izglītības informācijas sistēmā. Šī informācija ir nepieciešama, lai Swedbank var pieņemt lēmumu par studiju vai studējošā kredīta izsniegšanu.
  • Kad līgums ar izglītības iestādi ir parakstīts un informācija par studējošo ir iekļauta Valsts izglītības informācijas sistēmā, jāiesniedz aizdevuma pieteikums studiju vai studējošā kredīta saņemšanai ar Altum garantiju. Visērtāk to izdarīt Swedbank internetbankā. Pēc pieteikuma izvērtēšanas banka sazināsies ar katru interesentu un informēs par pieņemto lēmumu un tālākiem soļiem.
  • Pozitīva iznākuma gadījumā jānoslēdz kredīta līgums Swedbank internetbankā vai filiālē. Altum garantiju banka piemēros pati pēc pieteikuma izvērtēšanas un līguma parakstīšanas – topošajiem studentiem nekas papildus nebūs jādara.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk