Image

Mūžīgais jautājums, izvēloties dzīvesvietu, ir iegāde vai īre – kuru izvēlēties? Lai gan dažkārt dzirdami kādi apgalvojumi par labu vienam no variantiem, šajā jautājumā izvēle reti ir viennozīmīga, jo nekustamā īpašuma tirgus ir dinamisks un bieži vien izvēli nenosaka tikai finansiālie argumenti. Svarīgākais vienmēr ir izvērtēt savas individuālās vajadzības, vēlmes un iespējas. Kas ir jāņem vērā, kādi ir plusi un mīnusi un kādu lēmumu pieņemt ir prātīgāk, skaidro Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Nosaki savas vēlmes un prioritātes

Nereti cilvēki, kas īrē dzīvokli, aizdomājas, ka labāk īres maksu novirzītu sava dzīvokļa iegādei ar hipotekārā kredīta palīdzību. Iespējams, tas patiešām ir izdevīgāks risinājums finansiāli, tomēr prātīgi jāizvērtē savu finansiālo situāciju, kā arī ikdienas paradumus. Īpašuma iegāde var būt izdevīgākais variants, ja esi skaidri izlēmis, kur vēlies dzīvot, un atradis tieši tādu mājokli, kas atbilst ilgtermiņa vēlmēm un mērķiem, ņemot vērā, piemēram, arī ģimenes pieaugumu vai darbavietas maiņu. Protams, mājokļa iegāde neuzliek saistības uz visu mūžu – tas drīzāk ir ieguldījums nākotnē, jo pat tad, ja kādu iemeslu dēļ izlemsi dzīvesvietu mainīt, esošo īpašumu varēsi pārdot vai izīrēt. Turklāt pēdējo 10 gadu laikā mājokļu cenas nav piedzīvojušas būtisku cenu kritumu un krietni atpaliek no cenu līmeņa Lietuvā un Igaunijā – tas var radīt iespējas savu mājokli pārdot dārgāk, nekā tas iepriekš nopirkts, tādējādi pat gūstot peļņu!

Katrai izvēlei noteikti ir savi plusi un mīnusi, kas jāizvērtē individuāli. Viens no biežāk dzirdētajiem ieguvumiem, mājokli iegādājoties – neatkarība – “savs ir savs”, jo vairs nav jāuztraucas par izīrētāja noteikumiem, nav jāpielāgojas citu dizaina gaumei un nav jābaidās, ka tiks pārtraukts īres līgums. Taču, no otras puses – dzīve īrētā mājoklī ir bezrūpīgāka, nav jādomā par remontdarbiem, un vienmēr saglabājas iespēja salīdzinoši īsā laikā dzīvesvietu nomainīt. Katram atliek izvērtēt savas īstermiņa un ilgtermiņa vajadzības, vēlmes un iespējas, lai izdarītu labāko izvēli.

Salīdzini un seko izmaiņām mājokļu tirgū

Lai saprastu, kādu lēmumu pieņemt ir izdevīgāk, eksperts iesaka regulāri sekot līdzi situācijai mājokļu tirgū. Tā kā dzīvokļu iegādes un īres cenas mainās līdz ar ekonomisko situāciju, bet neviena situācija nav ilgstoša un arī nākamo periodu izmaiņas nav iespējams paredzēt ar lielu precizitāti. Interesanti, ka nesenie nekustamā īpašuma tirgus analītiķu dati pirmo reizi šajā gadā ir nosvērušies par labu dzīvokļa iegādei – šī gada jūnijā iegādāties dzīvokli ir bijis par 4% izdevīgāk nekā to īrēt, taču, piemēram, šī gada maijā īrēt dzīvokli vēl bija par 11% izdevīgāk1.

Piemēram, 2 istabu dzīvoklis (55 kvadrātmetri) Imantā pēc Cenu bankas datiem maksā 55 000 eiro jeb ap 1000 eiro kvadrātmetrā. Iegādājoties to ar mājokļa kredīta palīdzību uz 25 gadiem, kur pirmā iemaksa būtu 20%, kredīta ikmēneša maksājums būtu vidēji ap 270 eiro. Savukārt, īrējot līdzvērtīgu dzīvokli cena vidēji ir ap 325 eiro mēnesī2. Jāņem gan vērā, ka, izmantojot kredītu mājokļa iegādei, būs nepieciešama pirmā iemaksa, kā arī dzīvokļa īpašniekam ikdienā būs papildus izdevumi, piemēram, apdrošināšana un nodokļi.

Izpētot šī brīža cenu līmeni, vidējā īres cena par divistabu dzīvokli Rīgā šī gada jūnijā bija 640 eiro jaunā projektā un 320 eiro sērijveida dzīvokļu ēkā3. Šī brīža situācijā sērijveida dzīvokļiem ikmēneša kredīta maksājuma apjoms uz 20 gadu periodu, iespējams, sastādītu pat mazāku summu, tāpēc tiešām nozīmīgi ir pētīt situāciju tieši tajā brīdī, kad pārvākšanās uz jaunu mājokli ir aktuāla, nepaļaujoties uz īsāka vai garāka termiņa prognozēm. Precīzus kredīta ikmēneša maksājumus var noskaidrot bankas mājaslapā ar kredītu kalkulatoru palīdzību.

Izvērtē savas iespējas

Ja saproti, ka tiešām vēlies savu īpašumu un neatkarību no cita lēmumiem mājokļa jautājumā, tad jau laikus izvērtē, vai no bankas varētu saņemt hipotekāro kredītu. Apdomā tādus jautājumus kā, piemēram, vai esi gatavs jaunām kredītsaistībām kāds ir ikmēneša kredīta maksājums ar kuru jutīsies komfortabli un vai esi uzkrājis pietiekamu naudas summu pirmajai iemaksai.

Pirms kredīta izsniegšanas banka rūpīgi izvērtē katra cilvēka iespējas aizdevumu atmaksāt, tostarp viņa ienākumus, noskatīto īpašumu, apgādājamo skaitu, esošās kredītsaistības un citus faktorus, kas varētu ietekmēt aizdevuma summu, pirmās iemaksas apmēru un procentu likmi.

“Katra situācija ir individuāla, tāpēc ieteicams vērsties bankā pēc konsultācijas, lai izprastu visus ar kredītņemšanu saistītos jautājumus,” iesaka eksperts.

Vērts atcerēties arī par Altum atbalstu – jaunām ģimenēm un speciālistiem ir iespēja saņemt atvieglojumus pirmajai iemaksai mājokļa iegādei.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk