Image
Oļegs Andrejevs

Oļegs Andrejevs, SEB bankas Uzkrājumu, ieguldījumu un pensijas piedāvājuma vadītājs

Lai gan ieguldījumi nelielās summās pirmajā brīdī var šķist kā piliens jūrā, pat salīdzinoši nelielas summas atvēlēšana katru mēnesi ilgtermiņā var palīdzēt gūt labumu no saliktajiem procentiem un tirgus izaugsmes.

Salikto procentu efekts – astotais pasaules brīnums

Salikto procentu efekts galvenokārt ir atbildīgs par to, ka salīdzinoši nelieli ikmēneša maksājumi par investīcijām laika gaitā var pārvērsties stabilā kapitālā. To bieži dēvē par astoto pasaules brīnumu vai, kā teiktu viens no mūsu laika lielākajiem ģēnijiem Alberts Einšteins, par lielāko matemātisko atklājumu.

Salikto procentu efekts kļūst īpaši nozīmīgs pasīvu ieguldījumu gadījumā ilgākā laika posmā. Tā rezultātā jūs saņemat peļņu ne tikai no ieguldītās summas, bet arī no nopelnītajiem procentiem.

Piemēram, ja pirmajā mēnesī ieguldāt 50 eiro un saņemat peļņu no šīs summas, tad, ieguldot tādu pašu summu otrajā mēnesī, jūs saņemsiet peļņu nevis no 100 eiro, bet gan no summas, par kādu jūsu ieguldījums pirmajā mēnesī šajā laikā ir pieaudzis. Un tā ritenis griežas, un nauda faktiski darbosies 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā.

Papildus salikto procentu efektam ir vērts pievērst uzmanību arī ilgtermiņa tirgus izaugsmes tendencēm. Aplūkojot gan ļoti garo 150 gadu vēsturi, gan īsākos 20 gadu periodus, neatkarīgi no dažādos laikos notikušajām lejupslīdēm un krīzēm, akciju tirgus virziens ir skaidrs – augšup.

83 eiro. Vai ar to pietiek?

Nav skaidras atbildes, cik daudz būtu jāiegulda, lai tas būtu pietiekami. Katram vispirms vajadzētu izvēlēties summu, kas ir finansiāli ērta, t. i., nemaina dzīves kvalitāti, un atbilst viņa finanšu mērķiem. Ja aizķersieties un izvēlēsieties pārāk lielu summu, būs grūti saglabāt konsekvenci un disciplīnu ieguldīšanā, jo pastāvīgi jutīsiet naudas trūkumu citām lietām, līdz ar to ieguldīšanas ceļojums, visticamāk, beigsies ātrāk nekā tam vajadzētu.

SEB bankas klientu dati no Baltijas valstīm liecina, ka tie, kuri iegulda, izmantojot Roboinvestoru, vidēji investē 83 eiro mēnesī. Mēs varam aprēķināt ieguvumus no šādiem ieguldījumiem ilgākā laika posmā*.

Ja pieņemam, ka vidējā peļņa no ieguldījumiem ir 8%, un iedzīvotājs katru mēnesi pastāvīgi iegulda 83 eiro, tad piecu gadu laikā, ņemot vērā iespējamo peļņu no ieguldījumiem, uzkrātā summa būtu aptuveni 6 222 eiro. Ja šis ieguldījums turpinātos 10 gadus, summa būtu gandrīz 15 730 eiro. Pievienojot vēl vienu desmitgadi jeb kopējo ieguldījumu 25 gadu garumā, kopsumma sasniegtu gandrīz 50 000 eiro. Pievienojot vēl 20 gadus, summa būtu gandrīz 300 000 eiro.

Lai gan summa mēnesī var nešķist liela, laika gaitā šādu ieguldījumu vērtība var kļūt ievērojami lielāka.

Protams, novirzot daļu savu ienākumu ieguldījumiem, ir svarīgi atcerēties, ka tie vienmēr ir saistīti ar risku un ka ieguldītās naudas vērtība var gan pieaugt, gan samazināties atkarībā no tirgus svārstībām un ekonomiskās situācijas izmaiņām.

Jebkurā gadījumā ieguldīšanas atslēga ir būt konsekventam un turpināt ieguldīt. Vislabāk tas izdodas, ja mēs automatizējam savu lēmumu pieņemšanu.

Kad ir disciplīnas trūkums

Tāpat kā jebkurā citā dzīves jomā, ja mēs koncentrējamies uz ilgtermiņa rezultātiem un esam disciplinēti, mēs varam atrisināt dažādas problēmas un paveikt ļoti daudz. Diemžēl dažādi pētījumi liecina, ka mums joprojām trūkst disciplīnas. Tirgus izpētes uzņēmuma YouGov veiktais pētījums norāda, ka aptuveni 40% cilvēku, kas pieņem Jaungada apņemšanos, to pārtrauc mēneša laikā, bet 80% to pārtrauc pirmā gada laikā.

Ja runa ir par ilgtermiņa ieguldījumiem un apņemšanos ieguldīt ilgāk nekā 20 gadus, situācija var būt vēl sarežģītāka un motivācija var izsīkt, ja ne pēc gada, tad pēc dažiem.

Tāpēc, ja nespējat ieguldīt konsekventi vai jums trūkst disciplīnas, labākais risinājums ir automatizēt savu lēmumu, proti, izvēlēties rīkus, kas ļauj noteikt periodiskumu, summu, kas atbilst jūsu finansiālajām iespējām un mērķiem, un automātiski veikt maksājumus no konta. Šāda automatizēta pieeja ļaus ievērot stratēģiju un ilgtermiņā sasniegt vēlamos rezultātus.

Veicot ieguldījumus ilgtermiņā, ir svarīgi atcerēties, ka tirgi svārstās, tāpēc ir būtiski pieturēties pie savas stratēģijas un nepieņemt nepareizus lēmumus, ja jūsu ieguldījuma vērtība sāk kristies.

Izvēloties ieguldījumiem piemērotākos finanšu instrumentus, ir svarīgi ņemt vērā riska toleranci, piemērojamās maksas, jo arī tās var ietekmēt rezultātu. Parasti pasīvai ilgtermiņa investēšanai vispiemērotākie ir lēti, pasīvi pārvaldīti indeksu fondi vai biržā tirgotie fondi jeb ETF, kas Latvijā strauji gūst popularitāti.

Jau trīs gadus SEB bankas klientiem ir pieejams Roboinvestors – rīks, kas palīdz spert pirmos soļus ieguldījumu pasaulē arī cilvēkiem bez iepriekšējas pieredzes. Šis rīks, uzņemoties konsultanta lomu, piemeklē katram piemērotāko ieguldījumu risinājumu, izvēloties starp SEB fondiem vai individuāli pārvaldītiem biržā tirgoto fondu (ETF) portfeļiem. Turpmāk nav jālauza galva – ko un kad pirkt vai pārdot – Roboinvestors visu izdarīs pats. Trīs gadu laikā ieguldīt ar Roboinvesvetoru sākuši gandrīz 4,4 tūkstoši klientu Latvijā. Viņu kopējais ieguldījums jau pārsniedzis 4,3 miljonus eiro.

*Sniegtie aprēķini ir orientējoši.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk