Image
Oļegs Andrejevs

Oļegs Andrejevs, SEB bankas Uzkrājumu, ieguldījumu un pensiju piedāvājuma vadītājs

Eiropas Centrālā banka (ECB) samazinājusi likmes jau trešo reizi šogad. Nākamo likmju samazinājumu tirgus sagaida decembrī. Un tiek prognozēts, ka jau 2025. gada vidū ECB likmes un līdz ar to arī Euribor būs tuvāk 2%.

Galvenās atziņas:

1. Pašreizējie ekonomiskie dati negatīvi pārsteidza, bet pamatscenārijs ir “mīkstā piezemēšanās” (Soft landing);

2. Inflācija samazinājusies un “ir uz pareizā ceļa”;

3. ECB turpinās izmantot no datiem atkarīgu pieeju attiecībā uz konkrētu likmju virzību.

Vakar ECB samazināja procentu likmes jau trešo reizi šogad. ECB prezidente Kristīne Lagarda atzīmēja, ka likmju samazinājums par 25 bāzes punktiem bija vienprātīgs lēmums. ECB politika arī turpmāk būs atkarīga no datiem un bez iepriekšējas apņemšanās attiecībā uz konkrētu procentu likmju tendenci.

Finanšu tirgus sagaida, ka vēl viens likmju samazinājums notiks šī gada beigās – noguldījumu iespējas uz nakti (Deposit) likme samazināsies līdz 3,00%. Un saskaņā ar tirgus prognozēm nākamgad tā nokritīs līdz 2% jau gada vidū. Vienlaicīgi tiek prognozēts, ka arī Euribor nākamā gada vidū būs tuvāk 2%.

Inflācijas samazināšanās process kopumā virzās atbilstoši gaidītajam. Pēc 17. oktobrī publicētiem datiem, gada inflācija eirozonā sasniedza 1,7%. ECB sagaida ka tuvākajos mēnešos inflācija pieaugs, bet pēc tam, nākamā gada laikā, samazināsies līdz mērķim. Vienlaikus pakāpeniski mazināsies darbaspēka izmaksu spiediens. Un nākotnē, pēc ECB prognozēm, mājsaimniecību tēriņi palīdzēs veicināt ekonomikas izaugsmi eirozonā.

Jautājumu sesijā tika pieminēti ģeopolitiskie riski, kas varētu ietekmēt naftas cenu un globālo tirdzniecību, ASV vēlēšanas rezultāti un iespējamie tarifi, kā arī Ķīnas iekšējās ekonomikas stimulēšana, kas varētu palielināt inflācijas spiedienu.

Atbildot uz jautājumiem, Lagarda pieminēja, ka ECB uzskatā eirozonai recesija nedraud. Pat, ja Vācijā recesija būs, tas nenozīmē, ka tā būs visā eirozonā, norādīja ECB prezidente.

Jaunās ECB likmes stāsies spēkā 23.oktobrī:

· Noguldījumu iespējas uz nakti likme – 3,25%,

· Galveno refinansēšanas operāciju likme – 3,4%,

· Aizdevumu iespējas uz nakti likme – 3,65%.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk