Image

Oļegs Andrejevs, SEB bankas Uzkrājumu, ieguldījumu un pensiju piedāvājuma vadītājs

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt trīs galvenās ECB procentu likmes par 0,25 procentpunktiem. Tas gan nenozīmē, ka uzreiz samazināsies arī Euribor likmes, kuras parasti piemēro kredītiem.

Trīs galvenās atziņas:

1. Visdrīzāk, īstermiņā Euribor likmes būtiski nemainīsies

2. Bankas, visticamāk, turpinās mazināt termiņnoguldījumu un krājkontu likmes

3. Finanšu tirgus iecenojis vēl divus likmju samazinājumus šogad

Finanšu tirgus dzīvo nākotnē, kas nozīmē, ka tirgus dalībnieku gaidas jau laicīgi ir iecenotas likmēs. Šoreiz Euribor likmēs jau bija iecenots ECB likmju samazinājums jūnijā, tāpēc ECB lēmumam nevajadzētu būtiski ietekmēt esošās Euribor likmes īstermiņā.

Tomēr ECB par 0,2 procentpunktiem paaugstināja inflācijas prognozi eirozonā 2024. un 2025. gadā (attiecīgi līdz 2,5% šogad un 2,2% – nākamgad) – tas nebija plaši gaidīts finanšu tirgos un uzreiz tika iecenots arī likmēs. Piemēram, pēc ECB sapulces tirgus dalībnieki pazemināja varbūtību, ka ECB samazinās likmes arī oktobrī, un gandrīz izslēdza šo varbūtību jūlijā. Tas uzreiz pacēla eiro likmes.

Pašlaik izskatās, ka mēs, visdrīzāk, nesagaidīsim nākamo likmju samazinājumu jūlijā, bet pastāv iespēja, ka samazinājums būs septembrī. Kopumā finanšu tirgus šobrīd iecenoja vēl divas likmju samazināšanas 2024. gadā.

Turpmākus lēmumus, tāpat kā līdz šim, ECB pieņems, balstoties ekonomikas datos. Tas pats attiecas arī uz Euribor un citām likmēm – ja būs labvēlīgi ekonomiskie dati, ir iespējams, ka Euribor samazināsies līdz nākamajai ECB sapulcei.

Runājot par termiņnoguldījumiem un krājkontu likmēm, ECB noguldījumu likmes samazinājums ietekmēs bankas pelņu, izvietojot naudu uz nakti Centrālajā bankā. Tas nozīmē, ka, visdrīzāk, bankas turpinās mazināt arī likmes termiņnoguldījumiem un krājkontiem. Tāpēc var teikt, ka šobrīd joprojām labs, bet, varbūt, pēdējais laiks atvērt termiņnoguldījumu.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk