Image
LTRK

Trešdien, 3. jūlijā vīna darītavā “Mazburkas” norisinājās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Tukuma novada pašvaldības un energokompānijas SIA “Enefit” organizētais Kurzemes Biznesa forums “Uzņēmumu finansējuma stratēģijas: no teorijas līdz praksei”, atbalstītāja – vīna darītavas “Mazburkas” – telpās pulcējot ap 70 uzņēmēju, valsts un pašvaldību pārstāvjus, kā arī nozares ekspertus.

Foruma laikā dalībnieki ieguva vērtīgu informāciju un praktiskus padomus no ievērojamiem nozares līderiem – Ieva Broka (Biedrības “Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija” valdes locekle), Mārtiņš Bočkāns (Biedrības “Latvijas Finanšu nozares asociācija” pārstāvis un AS “Citadele banka” Latvijas lielo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs), Aija Zitcere (Finanšu ministrijas Finanšu tirgus politikas departamenta direktore), Tīna Lūse (Biedrības “Fintech Latvija Asociācija” vadītāja), Ģirts Priede (AS “SEB banka” Mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas apakšjomas vadītājs), Artūrs Silantjevs (AS “West Kredit” valdes loceklis), Jānis Bērtulsons (AS “Jaunpils Pienotava” valdes loceklis), Elviss Strazdiņš (tehnoloģiju entuziasts).

“Biznesa attīstība ir iespējama vien tad, ja ir finansējuma pieejamība. Tēma “Uzņēmumu finansējuma stratēģijas: no teorijas līdz praksei” ir ļoti interesanta un noderīga. Ne velti mēdz sacīt, ka nauda mūs nenotur, bet nomierina gan, tādēļ ir ļoti svarīgi zināt, kur ņemt finansējumu uzņēmējdarbības attīstībai,” vēlot piesātinātu un jaunām zinībām ražīgu dienu, atklājot biznesa forumu, pauda Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Imants Valers.

“Banku vēlme finansēt ir nemainīgi augsta, vienlaikus finansēšana balstās arī uzņēmuma spējā aizņemties, tai skaitā uzņēmumu finanšu veselībā, kura mēdz būt zemāka par tā izaugsmes potenciālu, tāpēc mums kopīgi ir svarīgi stiprināt uzņēmumu finanšu pārvaldības modeli un ilgtspējīgu biznesa plānošanu. Vēlos akcentēt, ka, lai iegūtu labākās un atbilstošākas finansējuma iespējas, aicinām vērsties pie vairākām bankām – katrai bankai var būt atšķirīga finansēšanas politika un potenciālās finansēšanas nozares”, skaidro Mārtiņš Bočkāns, Biedrības “Latvijas Finanšu nozares asociācija” pārstāvis, AS “Citadele banka” Lielo uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

Tīna Lūse, Biedrības “Fintech Latvija Asociācija” vadītāja:

“Blakus banku finansējuma Latvijā ir pietiekami aktīvs alternatīvo finansējuma avotu tirgus. Dažos aspektos valdībai nepieciešamas izdarīt savus mājas darbus, lai regulatīvais ietvars, kur darbojas šie alternatīvie finansētāji būtu vienlīdzīgs ar bankām, kas noteikti vēl vairāk veicinātu šī finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Pie šī jau aktīvi strādājam kopā ar Ekonomikas ministriju un ALTUM, kā arī Zemkopības ministriju un Lauku Atbalsta dienestu. Ceram, ka arī Finanšu ministrija ieklausīsies mūsu priekšlikumos par to, kā arī no nodokļu regulējuma perspektīvas novienādotu banku un alternatīvo finansējumu.”

Jānis Bērtulsons, AS “Jaunpils Pienotava” valdes loceklis:

“Latvijā komercbanku kreditēšanu var pielīdzināt situācijai – kad ir grūtības un līst lietus, banka lietussargu paņems nost, bet, kad viss ir labi un saule spīd, tad gatavas piedāvāt pat vairākus lietussargus. Riskus komercbankas Latvijā praktiski nav gatavas uzņemties, jo faktiski starp šīm iestādēm nav konkurences.”

Biedrības “Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija” valdes locekle Ieva Broka atgādināja par svarīgiem aspektiem, kas būtu ņemami vērā, ja uzņēmums vai fiziskā persona ir nonākusi finanšu grūtībās:

“Kā uzņēmuma, tā arī fiziskas personas maksātnespējas procesa gadījumā jāatceras, ka būtisks elements, kas tiek vērtēts, ir iesaistīto personu godprātība. Maksātnespējas process kā juridisks instruments ir vērsts arī uz savlaicīgu finanšu grūtību apzināšanu un risinājuma atrašanu. Piemēram, tiesiskās aizsardzības procesa veiksmīgas norises rezultātā, uzņēmuma finansiālā lejupslīde tiek apturēta, krīze netiek padziļināta un palikušie uzņēmuma aktīvi tiek atgriezti tautsaimniecības apritē, savukārt fiziskajai personai veiksmīgi izieta maksātnespējas procesa rezultātā, tiek dota otrā iespēja atjaunot savu maksātspēju un iziet no ēnu ekonomikas zonas. Būtiski piebilst, ka, analizējot minēto risinājumu iespējas, vienmēr jāizvērtē izvēlētā konsultanta kompetence un atbilstoša kvalifikācija, tādējādi no savas puses ieteiktu lūgt padomu maksātnespējas procesa administratoriem, kas ir augsti kvalificēti speciālisti un šajā nozarē darbojās daudzus gadus.”

Pasākuma otrajā daļā dalībnieki aktīvi diskutēja par finansējuma piesaistes izaicinājumiem un iespējām, sniedzot praktiskus padomus un risinājumus, kā arī baudīja vīnu degustāciju vīna darītavā “Mazburkas”.

LTRK Kurzemes nodaļa pastāvīgi organizē šādus forumus, lai aktualizētu svarīgas tēmas, kas būtiskas ne tikai LTRK biedriem, bet arī plašākai uzņēmējdarbības videi kopumā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk