Image

Savs mājoklis vienmēr prasa lielākas rūpes un gādību par to – jo īpaši, ja tas iegādāts ar hipotekārā kredīta finansējumu. Tas nozīmē, ka mājoklis noteikti jāspēj pasargāt no dažādiem riskiem, piemēram, bojājumiem dabas kataklizmu dēļ, ugunsgrēka, applūšanas un sadzīviskām situācijām, tāpēc ir būtiski savu īpašumu apdrošināt. Arī šobrīd Latvijā plosās spēcīga vētra, kas spēj nodarīt ievērojamus postījumus mājvietām – sabojāt jumtus, saules paneļus vai logus, pat uzgāzt kādu tuvumā esošu koku vai tā zarus. Kā vislabāk izvēlēties mājokļa apdrošināšanu savām vajadzībām, skaidro Kaspars Lukačovs, Luminor bankas finanšu eksperts.

Visiem mājokļiem, kas iegādāti ar hipotekārā kredīta finansējumu, īpašuma apdrošināšana ir obligāta visā aizdevuma līguma darbības laikā, taču vērtīgi zināt, ka minimālā apdrošināšanas seguma prasība ir tikai mājokļa galvenās konstrukcijas un iekārtu bojājumi. Tieši tādēļ pirms apdrošināšanas veida izvēles ir būtiski izvērtēt, lai, notiekot negadījumam, jūsu īpašumu ir iespējams atjaunot vismaz tādā līmenī, kāds tas bijis pirms tā. Proti, lai tiktu laboti ne tikai mājas pamati, sienas, logi un jumts, bet arī atjaunotas cietušās mēbeles un sadzīves tehnika, kā arī segti zaudējumi, kas radušies citam īpašumam.

Nekustamā īpašuma apdrošināšana

Nekustamā īpašuma apdrošināšana ietver paša mājokļa apdrošināšanu un sedz zaudējumus, iestājoties dažādiem līgumā atrunātiem riskiem. Lielāko daļu atlīdzību veido – ugunsgrēki, ūdens noplūdes un zādzības, kā arī dabas postījumi, piemēram, krusa, zibens un vējš. Banku obligātā minimālā apdrošināšana paredz, ka nelaimes gadījumā bojātā mājokļa daļa tiks atjaunota pilnībā, un kompensāciju apdrošinātājs aprēķinās, pamatojoties uz ēkas tehniskajiem datiem. Tomēr svarīgi atcerēties, ka, izvēloties tikai nekustamā īpašuma apdrošināšanu, netiks segti zaudējumi par iedzīvi jeb īpašumā esošo mantu un arī trešajām personām nodarītie zaudējumi, kuri, kā rāda pieredze, rodas lielā daļā negadījumu.

Mantas jeb iedzīves apdrošināšana

Iedzīves apdrošināšana paredz apdrošināt arī kustamo īpašumu, piemēram, sadzīves tehniku, mēbeles, pat jūsu hobijiem paredzētos priekšmetus. Tāpat tiek apdrošināta arī tās klientam piederošās mantas, kas atrodas mājas pagalmā vai, piemēram, saimniecības ēkā – velosipēdi, laivas, pļaujmašīnas. Šis apdrošināšanas veids ir piemērots arī tiem, kuri šobrīd izīrē dzīvesvietu vai dažādu citu iemeslu dēļ nav gatavi apdrošināt visu māju vai dzīvokli. Ja iedzīve tiek bojāta vai nozagta, klients saņem kompensāciju, kas līdzvērtīga iedzīves vērtībai. Jāpatur gan prātā, ka šajā gadījumā ir svarīgi saglabāt mēbeļu, tehnikas un citu lietu pirkumu iegādes dokumentus vai kādus citus pierādījumus, kas apstiprinātu, ka šāda lieta atradusies jūsu īpašumā. Apdrošināšana sedz arī darba devēja piešķirto datortehniku vai telefonu, kas tie tiek nozagti vai nejauši iekrīt ūdenī, kā arī mantu ārpus dzīvokļa, piemēram, velosipēdu nozog no velo piestātnes.

Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana

Civiltiesiskā apdrošināšana paredz segt citiem radītos zaudējumus gadījumos, kad mājsaimniecībā dzīvojošie, tai skaitā arī mājdzīvnieki, nodarījuši zaudējumus citiem, piemēram, kaimiņu īpašumam. Ar šo apdrošināšanu iespējams sevi pasargāt no ļoti dārgiem remontdarbiem, kas var rasties, piemēram, nejauši appludinot kaimiņu dzīvokli. Šādi klientam tiek ne tikai atlīdzināti savā mājoklī radušies zaudējumi, bet tas tiek arī pasargāts no potenciāli dārgām kompensācijām citām cietušajām pusēm.

Kas jāzina visiem, kas ir apdrošināti?

Pirms līguma slēgšanas vienmēr svarīgi pārbaudīt, vairākus svarīgus faktorus, ko tieši apdrošinājāt un kādas ir polises īpašās priekšrocības. Pirmkārt, drošāk ir izvēlēties visu risku apdrošināšanu, kur īpašums un manta ir apdrošināti pret jebkādu negadījumu, izņemot tikai tādus, kas noteikti polises noteikumos, kā izņēmumi. Pievērsiet uzmanību pašriska apmēram, jeb jūsu izmaksām, ar kurām jārēķinās, ja iestājas negadījums. Ieteicams iekļaut mantas un civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, izvēloties pietiekamas un pamatotas apdrošināšanas summas. Mantas apdrošināšanai savām vajadzībām ieteicams sastādīt esošo mēbeļu, iekārtu un tehnikas sarakstu ar to vērtību, lai noteiktu apdrošināšanas summu, kas būs pietiekama, lai iegādātos visu no jauna. Tāpat varat izvērtēt apdrošināšanas sabiedrības reputāciju un atsauksmes, kā arī piedāvātās iespējas maksāt par polisi pa daļām.

Svarīgi ir atcerēties, ka apdrošināšanas polises ir jāatjauno ik gadu un jāpārliecinās, ka banka to ir saņēmusi.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk