Image

Sanita Meijere, Smart-ID izstrādātāja SK ID Solutions Latvijas filiāles un biznesa attiecību vadītāja

Elektroniskās identifikācijas līdzekļi ir kļuvuši par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu – kā lietotājiem, tā pakalpojumu sniedzējiem. Pretēji pircēja vai lietotāja identitātes pārbaudei klātienē – elektroniski to iespējams izdarīt ievērojami ātrāk, efektīvāk, turklāt esot pārliecinātam, ka tiks ievērotas visas nepieciešamās drošības prasības. Šajā rakstā plašāk par to, kā elektroniskā identifikācija un tās līdzgaitnieks – elektroniskais paraksts – var palīdzēt veicināt uzņēmumu konkurētspēju.

Ielūkosimies Smart-ID piemērā. Risinājums ir plaši pazīstams visās Baltijas valstīs, kur tas ir integrēts vairāk nekā 1000 dažādu nozaru e-pakalpojumos. Pieredze rāda, ka, neskatoties uz rīka atpazīstamību, uzņēmējiem vienmēr ir liela interese par to, cik patiesībā plašas iespējas sniedz risinājuma integrācija. Šaurākā izpratnē daudzi saprot, ka tas ir rīks, ar kuru var pievienoties, piemēram, internetbankai vai veikt maksājumus. Tomēr lietojuma gadījumi ir daudz un dažādi, piedāvājot iespēju pakalpojumu sniedzējiem kļūt konkurētspējīgākiem.

No uzņēmēju perspektīvas ārkārtīgi plašas iespējas sniedz elektroniskā paraksta ieviešana un izmantošana. Šādi tiek iespējota ātrāka dokumentu pārvaldība un aprite, mazināta nepieciešamība doties uz fiziskajām vietām, lai parakstītu dokumentus, sniegta iespēja uzņēmumam būt pieejamākam klientiem, nodrošinot, ka pakalpojumus vai preces saņems ātrāk. Un, protams, ievērojot šo visu, izvēloties digitālus, nevis fiziskus parakstus, uzņēmēji kļūst arī zaļāki un videi draudzīgāki. Bet turpmāk plašāk par konkrētiem ieguvumiem, ko daudziem uzņēmējiem ne vien Latvijā, bet arī pasaulē sniedz uzticamības pakalpojumu integrācija.

Izaicinājums #1: datu aizsardzība un privātums

Ik pa laikam medijos uzvirmo virsraksti par skandāliem vai tiesvedībām, kuros lielo uzņēmumu vārdi figurē saistībā ar klientu datu noplūdi vai aizsardzības prasību neievērošanu. Un diemžēl no kļūdām mācāmies vislabāk. Nav jābūt lielam uzņēmumam, lai pievērstu īpašu uzmanību šim jautājumam, jo šobrīd datu aizsardzības nodrošināšana vairs nav izvēles jautājums, bet gan ar normatīvajiem aktiem noteikta kārtība.

Kā uzticamības pakalpojumu izstrādātāji var palīdzēt vismaz daļēji noņemt šo nastu? Ieviešot kādu no kvalificētajiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem, pakalpojumu sniedzējiem vairs nav jāsatraucas par to, kā autentifikācijas procesā tiek apstrādāti klientu dati. Rūpes par šo tiek nodotas risinājuma izstrādātājam. Turklāt ir iespējams nodrošināties, ka arī risinājuma izstrādātājs pret datiem izturēsies godprātīgi, jo, pirmkārt, elektroniskās identifikācijas pamatā tiek izmantotas mūsdienīgākās un drošākās šifrēšanas tehnoloģijas un IT infrastruktūra, pasargājot datus no dažādiem riskiem. Otrkārt, visiem oficiāli sertificētajiem šādu pakalpojumu sniedzējiem Eiropas Savienībā regulāri ir jāveic kompleksi atbilstības novērtējumi un auditi, tādējādi nodrošinoties, ka drošība būs pirmajā vietā.

Uzticamības pakalpojumu nozare attīstās milzu ātrumā, ņemot vērā arī lietotāju prasības. Lietotāju autentifikācijā, arī saistībā ar gaidāmo eIDAS 2.0 regulu, bet ne

tikai, aizvien svarīgāks kļūst privātuma jautājums. Lietotāji vēlas, lai viņiem būtu lielāka kontrole pār to, cik daudz un kādu tieši informāciju viņi autentificējoties nodod pakalpojumu sniedzējam. Arī SK ID Solutions ir ilgi strādājuši pie šī izaicinājuma, lai piedāvātu uzņēmumiem risinājumu, kas nodrošina anonīmu datu kopīgošanu. Un, proti, tas paredz, ka lietotāji pakalpojumos, kur šāds risinājums tiks ieviests, tā saņemšanas brīdī varēs neatklāt visu informāciju par savu identitāti, bet tikai vēlamo. Piemēram, atklāt tikai vecumu (ja nepieciešams definēts konkrēts vecuma slieksnis pakalpojuma saņemšanai), tajā pašā laikā neatklājot vārdu un uzvārdu vai citus datus par sevi.

Izaicinājums #2: klientu pieredze, ērtības, ātrums

Klienta vēlmēm, ierosinājumiem un viedoklim ir liela ietekme uz uzņēmumu, tā reputāciju. Dinamiskajā tehnoloģiju laikmetā, kad lietotājiem kļūst aizvien mazāk laika un kad tiek izvirzītas ekspektācijas, lai ikviens pakalpojums būtu sasniedzams izstieptas rokas attālumā, ir svarīgi domāt par to, kā samazināt laiku no preces/pakalpojuma pasūtīšanas brīža līdz tā saņemšanai. Un arī te talkā nāk elektroniskā identifikācija.

Elektronisko pakalpojumu skaits, ko ikdienā izmantojam, ar katru gadu pieaug, tādēļ ir svarīgi nodrošināt saviem klientiem vieglu pakalpojumu pieejamību, sasniedzamību un lietojamību. Rīku integrēšana pakalpojumos, kur lietotāju autentifikācija ir neatņemama sastāvdaļa, var paātrināt informācijas apmaiņu, tāpat preces vai pakalpojuma pārdošanu pat vairākas reizes. Tāpat tiek būtiski ietaupītas arī izmaksas, kas rastos manuālā klientu jeb lietotāju informācijas pārbaudes procesā – automatizējot šo procesu, uzņēmumi var samazināt darbinieku skaitu vai, piemēram, nav nepieciešamas klātienes konsultācijas identitātes apliecināšanai ar personu apliecinošu dokumentu, tādējādi izmantojot resursus lietderīgāk.

Izaicinājums #3: produktivitātes celšana un iekšējo procesu optimizēšana

Nu jau vairākus gadus Latvijas biznesa vidē tiek aktualizēts digitālās transformācijas koncepts. Tomēr ir nepieciešams liels skaidrojošais darbs, lai mazie un vidējie uzņēmumi, kuriem tā būtu īpaši lietderīga, nenobītos un saprastu, ko tas patiesībā nozīmē. Digitālā transformācija ne vienmēr paredz drastiskas izmaiņas, robotu ieviešanu vai miljoniem dārgas tehnikas iegādi. Tās pamatā ir konceptuālas izmaiņas uzņēmēju domāšanā, izanalizējot, kuri procesi šobrīd aizņem visvairāk laika, un apzinoties, kā, ieviešot pat nelielas izmaiņas, iespējams ietaupīt laiku un resursus. Turklāt šādu, nelielu, operatīvo procesu automatizācija ne vien uzlabo uzņēmuma sniegumu, bet arī biznesa rezultātus un ļauj būt konkurētspējīgākiem arī starptautiskā līmenī.

Produktivitātes pieaugums ir tikai viens no praktiskiem ieguvumiem, ieviešot elektronisko identifikāciju un elektronisko parakstu. Tāpat uzlabojas precizitāte, tiek izslēgti kļūdu riski, iespējams stiprināt sadarbību (kā ar klientiem vai partneriem, tā uzņēmuma iekšienē), kā arī vēl būtiskāk – ir iespējams pieņemt uz datiem balstītus lēmumus. Galvenais ir saņemties un spert pirmo soli.

Atgādinām, ka Latvijas komersantiem ir pieejamas vairākas atbalsta programmas uzņēmējdarbības digitalizācijai. Atkarībā no uzņēmuma darbības specifikas un digitālā brieduma testa rezultātiem ar šīm digitalizācijas programmām iespējams saņemt atbalstu dažādu risinājumu ieviešanai, tostarp arī Smart-ID integrēšanai e-pakalpojumos. Vairāk informācijas šeit.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk