Image
Voldemārs Strupka

Voldemārs Strupka, Signet Bank investīciju eksperts

Augusts bijis notikumiem bagāts ne tikai ārvalstu, bet arī Baltijas akciju tirgū! Spriedze Tuvajos Austrumos un Ukrainā nerima, savukārt ASV saspringtā cīņā turpināja savu vēlēšanu kampaņu Kamala Harisa. Tikmēr S&P 500 indekss demonstrēja ievērojamu noturību, noslēdzot mēnesi nedaudz zem visu laiku rekorda vērtības, ko tas sasniedza jūlija vidū. Tomēr, ņemot vērā bažas par augstiem akciju novērtējumiem un neviennozīmīgiem ekonomiskajiem signāliem, volatilitāte finanšu tirgos pieauga. Lai gan grūtības piedzīvoja enerģētikas un veselības aprūpes sektori, investori turpināja pārorientēties no strauji augošiem, augstas kapitalizācijas tehnoloģiju uzņēmumiem, uzmanību pievēršot patēriņa preču un komunikāciju sfērām un kompānijām ar vidējo un mazo kapitalizāciju.

Atšķirībā no ASV indeksiem, Baltijas valstu akciju indeksu rezultāti ir diezgan vāji – OMX Baltic Benchmark Growth Index noslēdza mēnesi ar 0,4% pieaugumu (-3,1% gada laikā). Iespējams, mēneša spilgtākais notikums bija Indexo izsniegtā kredītiestādes licence, kas padarīja Indexo par pirmo jauno kredītiestādi valstī kopš Latvijas pievienošanās Eirozonai 2014. gadā. Vēl viens ievērības cienīgs notikums bija airBaltic iespējamais IPO, kas piesaistīja lielu mediju interesi. Lai palielinātu īpašumtiesību struktūras pārredzamību un pievilcību, airBaltic ir izvēlējusies apvienot četras pašreizējās akciju kategorijas vienā. Ar šī brīža 98% īpašumtiesību akciju paketi Latvijas valdība plāno saglabāt 25% akciju daļu pēc IPO; airBaltic vēlas piesaistīt EUR 300 milj.

Pienācīgs mēnesis akciju tirgiem, bet bažas saglabājas

Nasdaq-100 akciju indekss pieauga par 1,1%, kamēr Dow Jones Industrial Average par 0,6%, tādējādi sasniedzot visu laiku augstāko līmeni pie 41 585,20 punktu atzīmes, tikmēr Russell 2000 pieauga par 2,0%. Tā kā arvien vairāk ekonomisko datu norāda uz inflācijas tempu samazināšanos, pieaug pārliecība par iespējamo procentu likmju samazināšanos septembrī, tādējādi aktivizējot mazo kapitalizācijas akciju tirgu. STOXX 600 ir palielinājies par gandrīz 10% no sava 6 mēnešu minimuma – 6. augustā indekss nokrita līdz 9 487,05 punktiem pēc straujas globālās izpārdošanas. Mēs pagaidām atturamies no pirkšanas ieteikumiem – akcijas tehniski ir pārpirktas, ASV kompānijām uz noslēgumu iet akciju atpirkšanas logs, un pieaug “prezidenta vēlēšanu nenoteiktība” (līdz ar to arī iespējamās izmaiņās ASV iekšējā un ārēja politikā).

Baņķieri pulcējas Džeksonholā; etalona obligāciju ienesīguma līkne izlīdzinās

Augusta beigās notika gadskārtējais Džeksonholas simpozijs. Galvenais sarunu temats bija ASV tautsaimniecības noturīga paplašināšanās, neraugoties uz augstajām procentu likmēm. Tas radīja šaubas par pieņēmumu, ka augstākas procentu likmes strauji palielina bezdarbu un kavē izaugsmi. Tika apspriests jautājums, vai, neraugoties uz stingro monetāro politiku, piedāvājuma puses uzlabojumi (darba tirgū un piegāžu ķēdēs), mazina šīs politikas nelabvēlīgo ietekmi. Pauels pavēstīja, ka Federālo rezervju sistēma varētu sākt procentu likmju samazināšanu jau septembrī, un tirgus uz to reaģēja labvēlīgi, akciju cenām pēc Pauela runas augot un obligāciju ienesīgumiem samazinoties.

Tikmēr, ņemot vērā 30. augusta datus, 10-gadīgo ASV Valsts kases parādzīmju ienesīgums mēneša laikā bija nokritis zem 4,00%, sasniedzot 3,91%. Ienesīgums ir ievērojami samazinājies, salīdzinot ar 2024. gada aprīļa augstāko līmeni (4,70%) un 2023. gada oktobra rādītājiem (ap 5,00%). Lai gan šāda tendence parasti tiek uzskatīta par labvēlīgu obligāciju turētājiem, mēs arī redzam ienesīguma līknes izlīdzināšanos: augusta beigās 2-gadīgo ASV valsts parāda ienesīguma līmenis sasniedza 3,92%, bet 10-gadīgo un 2-gadīgo treasuries ienesīguma starpība stabili saglabājās 0-0,01% līmenī, kas liecina, ka investori saskata potenciālu vispārējai tirgus lejupslīdei.

Ekonomikā bez jaunumiem

Augusta dati par ražošanas nozari Eirozonā neliecināja par uzlabojumiem, jo galīgie PMI indeksa rādītāji bija krietni zem 50,0 punktu robežas. HCOB Eirozonas pakalpojumu PMI indekss pieauga līdz 53,3 punktiem salīdzinājumā ar 51,9 punktiem jūlijā, norādot uz visstraujāko aktivitātes attīstību sfērā kopš aprīļa (iespējams, Francijas olimpisko spēļu radīto stimulu dēļ), savukārt HCOB saliktais PMI indekss pieauga par vienu punktu līdz 51,2. Saskaņā ar Eurostat datiem, gada inflācija blokā bija 2,2%, kas ir zemāks rādītājs nekā jūlijā (2,6%). Šis samazinājums liecina par mērenāku cenu spiedienu Eirozonā, kas, iespējams, atspoguļo nesen veikto monetārās politikas pasākumu ietekmi un piegādes ķēžu traucējumu mazināšanos.

ASV ražošanas PMI augusta dati vēstīja par nu jau 21. sarukuma mēnesi rūpnīcu aktivitātē pēdējo 22 mēnešu laikā. No otras puses, pakalpojumu PMI 48. reizi 51 mēneša laikā liecināja par nozares paplašināšanos, sasniedzot 51,5 punktus. Uzņēmējdarbības aktivitātes indekss arī uzrādīja izaugsmi, un tā rādītājs augustā bija 53,3 punkti – par 1,2 punktiem mazāks nekā jūlijā. Desmit nozarēs bija vērojams komercdarbības aktivitātes pieaugums, bet septiņās – palēninājums. Saskaņā ar Darba statistikas biroja datiem bezdarba līmenis augustā bija 4,2%, bet nodarbinātības izmaiņas (neskaitot lauksaimniecības sektoru) bija 142 tūkst. jauno darbavietu, kas ir sliktāks rādītājs nekā gaidīts (164 tūkst.), tomēr tas bija labāks nekā jūlija mēnesī (89 tūkst.).

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk