Image

Ikviens, kura tuvākās nākotnes plānos ietilpst jauna mājokļa iegāde, visticamāk seko līdzi Eiropas Centrālās bankas lēmumiem par EURIBOR likmes izmaiņām. Aktuālās prognozes liecina, ka procentu likme varētu sākt samazināties jūnijā, tomēr Luminor bankas privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs norāda, ka tas nav iemesls atlikt plānotu mājokļa iegādi – samazinoties EURIBOR likmei, mājokļu cenas var pieaugt.

Nekustamā īpašuma tirgus attīstību ietekmē daudz faktoru, īpaši ekonomiskā situācija valstī, kas nosaka pieprasījumu, balstoties uz iedzīvotāju maksātspēju, nodarbinātību, algu līmeni un citiem faktoriem. Ja piepildīsies aktuālās prognozes un EURIBOR likme gada otrajā pusē pakāpeniski samazināsies, nekustamā īpašuma nozarē sagaidāms pircēju intereses pieaugums. To varētu veicināt arī šī gada pozitīvās prognozes par darba algu reālo pieaugumu – šobrīd tiek lēsts pieaugums aptuveni 7-9 % robežās, tādējādi pieaugs arī iedzīvotāju pirktspēja. Iedzīvotāju aktivitāte reizē ar šogad pazemināto inflāciju var rezultēties ar mājokļu cenu pieaugumu.

“Jāņem vērā arī tas, ka jau šobrīd Rīgā ir zemākās mājokļu cenas starp Baltijas valstu galvaspilsētām, piemēram, jaunajos projektos Rīgā dzīvokļu cenas par kvadrātmetru ir robežās no 2200 līdz 2700 eiro, tikmēr Tallinā un Viļņā – no 3500 līdz 4000 eiro. Savukārt otrreizējā tirgū abās mūsu kaimiņvalstīs dzīvokļa cena padomju laikā celtā mājoklī ir vidēji no 2400 līdz 2600 eiro, tikmēr Rīgā šāda veida ēkās dzīvokļi maksā vidēji 1000 eiro kvadrātmetrā. Tas nozīmē, ka dzīvokli jaunajā projektā Rīgā šobrīd var iegādāties par līdzvērtīgu cenu kā padomju laikā celtā mājoklī Tallinā vai Viļņā – tas ir vēl viens faktors, kas liecina, ka mājokļu cenu kritumu Latvijā šogad visticamāk nesagaidīsim, drīzāk paredzams cenu kāpums,” skaidro Luminor bankas privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk