Image

Jebkuram cilvēkam, kas izvēlas investēt, jāņem vērā, ka izvēles diktē ne tikai zināšanas, bet arī emocijas, kas var būt gan lielākais ienaidnieks, gan labākais draugs. Lai gan pat investoriem ar vislielāko pieredzi var gadīties dažādas neveiksmes, kā norāda Luminor uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris – emocijas ir pavisam normāla parādība katram cilvēkam, tādēļ arī kļūdu pieļaušana – lai arī cik ļoti negribēta – ir dabiska investēšanas procesa sastāvdaļa.

Emocijām ir būtiska ietekme uz investora lēmumiem

Ņemot vērā, ka cilvēki ir dažādi un emociju spektrs ir ļoti plašs, tām ir atšķirīga ietekme uz investoru lēmumiem. Citi emocijām ļauj sevi ietekmēt vairāk, turpretī citi investori saglabā vēsu prātu teju jebkurā situācijā. Tomēr, kā atzīst eksperts, tas nenozīmē, ka emociju ignorēšana investīciju pasaulē pozitīvi ietekmēs jūsu lēmumus, tieši pretēji – prasme tās savaldīt finanšu tirgu “nestabilos” laikos ir pārbaudījums pat vispieredzējušākajiem investoriem.

Nav noslēpums, ka noteiktas emocijas var pozitīvi ietekmēt investora lēmumus, piemēram, optimisms un uzticēšanās tirgum un tā cikliskumam, kas ir ļoti pieredzējušu investoru veiksmes noslēpums. Jo vairāk pieredzes un finanšu zināšanu ir investoram, jo lielāka ir viņa pārliecība par savu pieņemto lēmumu pareizību un spēja racionāli izskaidrot finanšu tirgos notiekošo. Piemēram, ja finanšu tirgi stagnē un vērojama situācijā, kad īstermiņa cenas nevirzās uz augšu gaidītajā tempā, investors var paļauties uz savu iepriekšējo pieredzi, pārbaudīt iepriekš pieņemto ieguldījumu lēmumu pamatojumu un turēties pie sava plāna. Šāds optimisms un uzticēšanās veiktajam analīzes procesam galu galā daudz efektīvāk palīdzēs sasniegt investora izvirzīto mērķi.

Divas galvenās emocijas: bailes un aizrautība

Lai gan emocijām ir nozīme katra individuālā investora lēmumos, patiesībā dažādas emocijas ietekmē arī finanšu tirgu kopumā. Tirgus svārstības var mainīt divas galvenās un visbiežāk sastopamās investoru emocijas – bailes un aizrautība, degsme –, turklāt katra savā virzienā. Bailes var likt pamest tirgus “pozīcijas” nepareizā brīdī – kad investors jūt aizdomas par nepatikšanām, tomēr patiesībā krīzes brīdis vēl nav pienācis. Tās var ietekmēt lēmumus arī tad, kad akciju tirgi ir sasnieguši zemāko punktu, jo baiļu iespaidā investori nereti ignorē faktu, ka pēc krituma lielākoties sagaidāma virzība augšup. Savukārt aizrautība un vēlme sasniegt labākos rezultātus ir tā, kas liek spēcīgām augšupejošām tendencēm tirgū virzīties vēl augstāk – investors, identificējot akcijas ar ievērojami augošu vērtību, arī grib gūt no tām labumu, iegulda tajās un tādējādi veicina gan konkrēto akciju, gan kopējā tirgus tālāku izaugsmi un attīstības tempu.

Emocionālo disciplīnu var attīstīt

Protams, darījumi, kas nenorit tā, kā investors ir iedomājies, izraisa sarūgtinājumu un vilšanās sajūtu. Eksperts norāda, ka lielākas vai mazākas neveiksmes var būt dabiska investīciju sastāvdaļa, un ir svarīgi no tām mācīties. Sajūtot spiedienu, investora domāšana var kļūt pavisam citādāka, tāpēc ir svarīgi saglabāt un izkopt emocionālo disciplīnu un saskatīt iespēju mācīties no neveiksmēm. Ir svarīgi atcerēties – neviens veiksmīgs investors nevar vienmēr izvairīties no kļūdām.

Tajā pašā laikā jo labākas ir cilvēka finanšu zināšanas un lielāka iegūtā pieredze, jo vairāk viņš spēj samazināt emociju ietekmi uz lēmumu pieņemšanu. Tā kā investorus-iesācējus bieži vien vajā bailes no neveiksmes, eksperts iesaka sākt investēt pamazām un noskaņoties, ka ieguldīšana ir ilgtermiņa process, kurā mazākas neveiksmes var būt dabiska procesa sastāvdaļa. Tāpat ir svarīgi investīcijas veikt regulāri, jo tas ļaus izvairīties no kādām īstermiņa finanšu tirgus svārstībām un samazinās emocionālo lēmumu ietekmi uz savu ieguldījumu mērķu sasniegšanu. Ja visi investori būtu vienādi, finanšu tirgi nedarbotos tā, kā tie darbojas šodien, un tieši tas padara investēšanu interesantu.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk