Image
Elza Rudzīte

Apmēram katrs piektais* iegulda naudu, nenosakot ieguldījumiem nekādu konkrētu mērķi. Tas ir tas pats, kā ceļot bez virziena. Jo tieši mērķis piešķir investora personīgajai finanšu stratēģijai virzienu, priekšstatu par to, cik ilgi jāiegulda, un, pats svarīgākais, disciplīnu, lai turētos pie plāna. Bez konkrēta mērķa ir daudz grūtāk plānot finanses, novērtēt rezultātu un nodrošināt, lai izvēlētā ieguldījumu stratēģija atbilstu personīgajām vajadzībām nākotnē.

Kāpēc nepieciešams ieguldījumu mērķis?

Cilvēki, kuri vēlas ieguldīt, bieži domā, ka vissvarīgākais jautājums, uz kuru jāatbild, ir – kur es ieguldīšu. Patiesībā svarīgākais jautājums ir – kāpēc es to vēlos darīt un kāds būs mans ieguldījumu mērķis.

Ieguldījumu mērķim jābūt konkrētam – skaidri noteiktam, piemēram, lai uzkrātu pirmajai iemaksai par mājokli, bērnu izglītībai, sapņu ceļojumam utt.  Otrkārt, mērķim jābūt izmērāmam – ir svarīgi noteikt, cik daudz vēlaties ilgtermiņā uzkrāt un cik ilgā laikā tas notiks.

Ja jūs izvirzāt mērķi kļūt par miljonāru, tad, ieguldot 100 eiro mēnesī, jums var nākties gaidīt aptuveni 45 gadus (pieņemot, ka ieguldījumus veicat periodiski un vidējā peļņa ir 10% gadā). Tas var būt pārāk ilgs laiks izvirzītā mērķa sasniegšanai, un tādējādi varat zaudēt motivāciju pēc tā tiekties.

Lai sasniegtu mērķi, ir svarīgi sadalīt ilgtermiņa mērķus mazākās daļās. Piemēram, pirmo piecu gadu laikā uzkrāt noteiktu naudas summu, bet nākamo piecu gadu laikā – citu.

Tas palīdzēs ne tikai precīzāk aprēķināt, cik daudz līdzekļu katru mēnesi jāiegulda, bet arī novērtēt, vai varat atļauties šādu summu, ņemot vērā savus ienākumus un personīgo budžetu.

Mērķis nosaka arī ieguldījumu instrumentu izvēli

Ieguldījumu mērķi var būt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa. Ja ieguldījumu mērķis un laika periods, kurā veikt ieguldījumus, ir skaidrs, tas palīdz novērtēt riska toleranci un ieguldījumu veidus, ko izvēlēties.

Ja jums ir īstermiņa mērķi un plānojat ieguldīt gada līdz trīs gadu laikā, tad jums var būt piemēroti drošāki, mazāk riskanti ieguldījumi.

Ilgtermiņa mērķu sasniegšanai varat atļauties uzņemties lielāku risku, lai gūtu potenciāli lielāku peļņu. Šādu ieguldījumu klāsts ir plašāks, taču paši ieguldījumi var būt pakļauti lielākām svārstībām.

Latvijas investoru mērķi – uzkrāt vecumdienām un “nodarbināt” brīvu naudu

SEB bankas veiktā aptauja liecina, ka bieži vien iedzīvotāju mērķis, veicot ieguldījumus, ir uzkrāt naudu vecumdienām (51%). Otrs biežāk izvēlētais mērķis – “nodarbināt” brīvu naudu (25%).

Aptuveni katrs piektais norāda, ka iegulda naudu, lai pasargātu to no inflācijas, bet 11% vēlētos uzkrāt kapitālu, lai dzīvotu no pasīvajiem ienākumiem. Vēl 9% investoru iegulda ar mērķi uzkrāt kapitālu savu bērnu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, bet 4% – pirmajai iemaksai par mājokli.

Starp citu, galvenais mērķis, ko izvēlas SEB Roboinvestora lietotāji, ir “vairot kapitālu”, bet otrajā vietā ir uzkrājums mājoklim. Kā zināms, Roboinvestors ir rīks ieguldītājiem-iesācējiem, kas, uzņemoties konsultanta lomu, piemeklē katram piemērotāko risinājumu, izvērtējot lietotāja zināšanas, pieredzi, riska līmeni un mērķi.

Ja ir skaidrs mērķis, ir daudz vieglāk noteikt ne tikai laika periodu, kurā ieguldīsiet, bet arī pareizi izvēlēties finanšu instrumentus un precīzāk aprēķināt periodisko ieguldījumu summas. Galvenokārt mērķis palīdz uzturēt disciplīnu – apziņa, ka jums ir ilgtermiņa mērķis, palīdz saglabāt motivāciju tirgus lejupslīdes laikā, kad citādi var būt vēlme ķerties pie impulsīviem lēmumiem.

SEB banka atgādina, ka ieguldījumi ir saistīti ar risku. Par sniegtajiem pakalpojumiem tiek piemērota maksa. Plašāka informācija par SEB bankas pakalpojumiem, finanšu instrumentiem un ar tiem saistītajiem riskiem pieejama vietnē https://www.seb.lv/privatpersonam/uzkrajumi-un-ieguldijumi/ieguldijumi

SEB banka iesaka iepazīties ar spēkā esošajiem noteikumiem un nosacījumiem un nepieciešamības gadījumā konsultēties ar bankas speciālistu. 

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma 2024. gada maijā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1008 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk