Image

Bieži vien mājokļa iegāde ir saistīta ar lieliem tēriņiem, un nereti ar vienas personas ienākumiem nepietiek, lai tos segtu. Par iespēju hipotekāro kredītu ņemt kopā ar līdzaizņēmēju dzirdams gana bieži un ne velti – šādu iespēju Latvijā izvēlas aptuveni 40% no visiem kredītņēmējiem. Tomēr, lai šādu risinājumu izmantotu, jāzina dažas pamatlietas, piemēram, kurš var kļūt par līdzaizņēmēju mājokļa kredītam un kādus ieguvumus tas var sniegt. Uz šiem un citiem svarīgākajiem jautājumiem atbildes sniedz Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Kāds ir un kāds nav piemērots līdzaizņēmējs?

Svarīgi zināt, ka par uzņemtajām kredītsaistībām abi aizņēmēji atbild solidāri jeb nedalīti, t.i., katrs no aizņēmējiem atbild par šīm saistībām pilnā apmērā. Visbiežāk par kopīgiem aizņēmējiem jeb līdzaizņēmējiem hipotekārajam kredītam kļūst vienas mājsaimniecības cilvēki – vīrs un sieva vai partneri, kas dzīvo kopā, un tiem nav jābūt laulātiem. Arī kāds no aizņēmēja vecākiem var būt piemērots līdzaizņēmējs mājokļa kredītam, tomēr šādi gadījumi ir retāki un tiek vērtēti vairāk kā izņēmums. Jāņem vērā, ka kredīta piešķiršanas procesā tiek izvērtēti abi aizņēmēji, un abiem piemērojami līdzvērtīgi kredītspējas izvērtēšanas kritēriji, tostarp ienākumi un citi faktori.

Savukārt par līdzaizņēmēju nebūs iespējams piesaistīt, piemēram, draugus, attālus radus vai paziņas. Jāatceras arī, ka nav vērts par līdzaizņēmēju aicināt kādu cilvēku, kuram nav regulāru ienākumu vai ir negatīva kredītvēsture, jo tas nedos pozitīvu rezultātu attiecībā uz aizņemšanās iespēju izvērtējumu.

Kāpēc izvēlēties kopīgas kredītsaistības?

Hipotekārā kredīta ar līdzaizņēmēja piesaisti galvenais ieguvums ir iespēja iegūt lielāku maksimālās kredīta summas piedāvājumu no bankas, kas skaidrojama ar lielākiem kopējiem ikmēneša ienākumiem. Tāpat kopīgi iespējams iemaksāt lielāku hipotekārā kredīta pirmo iemaksu, tādējādi samazinot kopējo aizņēmuma summu un kredītprocentu maksājumus. Vienlaikus līdzaizņēmējs, protams, sniedz drošības sajūtu gan pašam aizņēmējam, gan kredīta devējam, jo var būt atbalsts kredīta maksājumu segšanai gadījumā, ja aizņēmējam radušās finansiālas grūtības.

Ko svarīgi zināt pirms kopīgas kredīta ņemšanas?

Jau sākotnēji jānosaka izvēlētais kredīta apmaksas formāts – kredīts tiek segts no viena aizņēmēja bankas konta vai tiek veidots atsevišķs bankas konts kredīta segšanai, kas tiek atvērts uz viena aizņēmēja vārda, bet kurā katrs no aizņēmējiem ik mēnesi iemaksā konkrētu summu. Vienlaikus jāņem vērā tas, ka, ja ikmēneša kredīta maksājuma veikšanas dienā kredīta līgumā norādītajā kontā nav nepieciešamo līdzekļu, bankai ir tiesības ieturēt trūkstošo summu no jebkura aizņēmēja citiem kontiem bankā.

Tāpat aizņēmēju starpā jābūt skaidrai izpratnei par īpašuma reģistrācijas jautājumiem. Ja mājokli iegādājas divi līdzaizņēmēji, viņi var izvēlēties reģistrēt iegādāto īpašumu zemesgrāmatā uz viena aizņēmēja vārda vai uz abu vārda – katram pusi no īpašuma vai citā proporcijā, taču par to vienojoties pirms līguma slēgšanas. Jāņem vērā, ka, reģistrējot īpašumu tikai uz viena aizņēmēja vārda, bet par izdevumiem un mājsaimniecību rūpējoties abiem, vēlāk var rasties strīdus situācijas, īpaši gadījumos, kad aizņēmēji nav laulībā vai iegādātais īpašums nav uzskatāms par laulāto kopīgu mantu. Tādēļ šie jautājumi vienmēr rūpīgi jāizvērtē un par tiem jāvienojas jau pirms mājokļa iegādes un kredītsaistību uzņemšanās.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk