Image

2024. gada pirmajā ceturksnī banka Citadele uzņēmumiem Baltijā izsniegusi vairāk kā 150 miljonus eiro jeb par 20 % lielāku finansējumu nekā šajā pašā laika periodā pirms gada.

No kopējā kreditēšanas apjoma 56 % novirzīti mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanai, savukārt 44 % piesaistījuši lielie uzņēmumi.

Visaktīvāk bankas Citadele finansējumu 2024. gada pirmajos trīs mēnešos izmantojuši uzņēmumi, kas darbojas nekustamā īpašuma, būvniecības un tirdzniecības sektoros. Mazo un vidējo uzņēmumu segmentā visbiežāk finansēti lauksaimniecības un mežsaimniecības uzņēmumi, kur projekti galvenokārt saistīti ar jaunu tehnikas vienību iegādi. Liela daļa uzņēmumu ilgtermiņa saistības nereti uzņemas ar līzinga darījumiem, savukārt naudas plūsmas uzlabošanai izmanto faktoringu un Klix maksājumu risinājumu e-komercijai.

Daļa uzņēmumu turpina investēt arī atjaunojamās enerģijas ražošanā, piemēram, saules paneļu parku izveidē. Zaļā kreditēšana joprojām ir prioritāte Eiropas līmenī, tāpēc šajā segmentā mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pieejams līdzfinansējums no Eiropas Investīciju bankas (EIB) ar samazinātu procentu likmi.

“Salīdzinot ar 2023. gadu, uzņēmēju noskaņojums un aktivitāte ir būtiski uzlabojusies, kas skaidrojams ar mērenu ekonomikas atjaunošanos un pozitīvāku prognozi 2024. gadam. Tirgus ļoti gaida Euribor likmes samazinājumu, pēc kā varētu sagaidīt, ka investīciju apjoms pieaugs vēl vairāk. Lai arī fonā joprojām ir ģeopolitiskā situācija, uzņēmumi turpina ieguldīt savā izaugsmē, meklējot arvien jaunus tirgus un investējot jaunos produktos un tehnoloģijās,” saka Vaidas Žagūnis, bankas Citadele korporatīvo klientu pārvaldības vadītājs Baltijā.

Kā liecina Lursoft dati, laika periodā no 2020. gada līdz 2024. gada aprīļa vidum Latvijā dibināti 38 546 jauni uzņēmumi.

“Lai arī pēdējo četru gadu laikā kopējais jaundibināto uzņēmumu skaits samazinās, izsniegtā finansējuma pieaugums ir pozitīvs indikators tam, ka uzņēmēji plāno savu attīstību. Starp Baltijas valstīm tieši Latvijā ik mēnesi saņemam lielāko skaitu jaunu juridisku personu klientu pieteikumu, turklāt digitālo rīku attīstība šobrīd ļauj izveidot finansējuma pieteikumu attālināti un saņemt atbildi no bankas 24 stundu laikā. Lielākais izaicinājums, salīdzinot ar citām mūsu reģiona valstīm, ir Latvijas uzņēmumu salīdzinoši zemā riska apetīte un vēlme investēt. Šā brīža ekonomikas vidē tas varbūt pat nav slikti, taču, raugoties tālākā nākotnē, ir grūti iedomāties, ka tautsaimniecība turpinās gudri augt bez būtiskas investīciju pieplūdes,” saka Vaidas Žagūnis.

Par Citadeles Grupu
Citadele ir vienīgā Baltijas valstu banka, kuras mātes uzņēmums atrodas Latvijā, nodrošinot proporcionāli lielāku ieguldījumu Latvijas ekonomikā. Uz 2023. gada 31. decembri 46 % no Citadeles kopējiem aktīviem bija Latvijā un 74 % no pamatdarbībā nodarbinātajiem darbiniekiem bija nodarbināti Latvijā. Meitasuzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Citadeles misija ir modernizēt finanšu nozari, līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem piedāvājot virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu gan privātpersonām, gan uzņēmējiem visā Baltijā. 2023. gada 12 mēnešos Citadele jaunos aizdevumos izsniedza 897 miljonus eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2,9 miljardus, savukārt depozītu apjoms veidoja 3,8 miljardus eiro.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk