Image

Izmantojot SEB bankas piešķirto aizdevumu 9,2 miljonu eiro apmērā, Jelgavas novada Līvbērzes pagastā atkritumu poligonā “Brakšķi” atklāta bioloģiski noārdāmo atkritumu pārstrādes rūpnīca. Kopējās projekta izmaksas sasniedza 14,9 miljonus eiro, no kurām Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalsts veido 5,7 miljonus eiro.

Rūpnīcas galvenais mērķis ir samazināt bioloģiski noārdāmo atkritumu nonākšanu atkritumu poligonā, kā arī nodrošināt to izplūdes gāzu savākšanu atbilstoši ES prasībām. Papildus tam šajā procesā plānots arī iegūt elektroenerģiju, kas tiks izmantota gan pašpatēriņam, gan arī daļēji pārdota. Rūpnīcas būvniecības iecere realizēta saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas valsts plānu 2021.-2028. gadam.

“Ar īpašu gandarījumu SEB bankā atbalstām un finansējam projektus, kuri ne vien sniedz ekonomiskus ieguvumus, bet arī nāk par labu apkārtējai videi un iedzīvotājiem. Esam līdzfinansējuši bioloģiski noārdāmo atkritumu rūpnīcu attīstību Liepājā un Valmieras pusē. Šādas rūpnīcas izveide arī Zemgales reģionā ir vēl viens plats solis pārejā uz aprites ekonomiku Latvijā, ļaujot nodrošināt ne vien gudrāku atkritumu apsaimniekošanu, bet arī piekļūt neizmantotam enerģijas ražošanas potenciālam,” tā projektu komentē SEB bankas Mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas pārvaldes vadītājs Ģirts Priede.

Realizējot projektu, poligonā uzstādīta bioloģiski noārdāmo atkritumu anaerobās fermentācijas iekārta, 20 000 kvadrātmetru platībā izbūvēts asfaltēts laukums, kas paplašina stacijas teritoriju un reizē palielina arī atkritumu pieņemšanas un uzglabāšanas platību, kā arī izbūvēta jauna sadzīves atkritumu pieņemšanas nojume. Lai palielinātu šķirošanas jaudas un atšķiroto atkritumu veidus, kompleksā nodrošinātas arī atkritumu šķirošanas iekārtas.

“Lai gan atkritumu šķirošanas jomā vēl daudz jāpaveic, rūpnīca ir sākusi darbu, un tas apliecina: turpinās virzība ilgtspējīgas un aprites ekonomiku veicinošas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveidē,” norāda Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.

Jāpiebilst, ka nešķirotie sadzīves atkritumi poligonā tiek nogādāti no Jelgavas valstspilsētas, Jelgavas un Dobeles novada, kā arī Bauskas novada administratīvajām teritorijām.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk