Image

Turpmāko 12 mēnešu laikā teju trešdaļa jeb 28 % Latvijas iedzīvotāju sagaida, ka viņu darba atalgojums kļūs lielāks. Lietuvā līdzīgās domās ir 32 %, savukārt Igaunijā – 23 % iedzīvotāju, liecina bankas Citadele veiktā aptauja.

Visbiežāk Baltijas valstu iedzīvotāji tuvākā gada laikā sev prognozē algas pieaugumu 1 – 5 % apmērā. Šādas domas pauduši 12 % Latvijā, 16 % Lietuvā un 13 % Igaunijā. Tikmēr algas kāpumu par 6 līdz 10 % sagaida 9 % respondentu Latvijā, 10 % Lietuvā, kā arī 6 % Igaunijā.

Latvijā ir lielāks respondentu skaits, kas uzskata, ka viņu alga pieaugs par vairāk nekā 10 %. Šādi atbildējuši 7 % Latvijā, 6 % Lietuvā un tikai 4 % Igaunijā, liecina aptaujas dati.

Algas kāpumu par vismaz 10 % biežāk sagaida tie iedzīvotāji, kuri vēl nav sasnieguši 40 gadu vecumu, Rīgā un Pierīgā dzīvojošie, pakalpojumu un tirdzniecības sektora darbinieki, kā arī vadītāji. Vienlaikus dati liecina, ka vīrieši uz šāda apjoma algas pielikumu cer biežāk nekā sievietes (attiecīgi 10 % pret 5 %).

“Latvijas iedzīvotāji kopumā ļoti piesardzīgi novērtē savu iespējamo algas kāpumu. Vidējā darba alga Latvijā pēdējo divu gadu laikā ir augusi par aptuveni 10% gadā, un algas palielinās gandrīz visās tautsaimniecības nozarēs, it īpaši sabiedriskajā sektorā. Protams, inflācijas dēļ ir sarukusi pirktspēja un algas joprojām nav pilnībā noķērušas cenu kāpumu, tādēļ ienākumu kāpumu sajust ir grūtāk. Tieši inflācija varētu būt iemesls, kādēļ Igaunijas iedzīvotāji ir tik piesardzīgi, jo no Baltijas valstīm tieši Igaunijā ir bijis vislielākais cenu kāpums un straujākais pirktspējas kritums. Manuprāt, pozitīvi ir tas, ka tikai ļoti neliels iedzīvotāju skaits sagaida, ka alga varētu samazināties, un cerams, ka inflācijas kritums veicinās optimisma pieaugumu,” aptaujas datus komentē Mārtiņš Āboliņš, bankas Citadele ekonomists.

Aptuveni trešdaļa iedzīvotāju visās Baltijas valstīs uzskata, ka viņu alga turpmāko 12 mēnešu laikā nemainīsies. Šādā noskaņojumā ir 33 % respondentu Latvijā, 30 % Lietuvā un 34 % Igaunijā.

Aptaujas dati liecina, ka 6 % Latvijā un Lietuvā, kā arī 8 % Igaunijā prognozē savas darba algas samazināšanos. Šādi biežāk atbildējuši iedzīvotāji, kuru ikmēneša atalgojums ir robežās no 551 līdz 750 eiro.

Reprezentatīvu aptauju par iedzīvotāju finansiālo situāciju un prognozēm banka Citadele kopā ar pētījumu aģentūru Norstat veica 2024. gada maijā, tiešsaistē aptaujājot vairāk kā 3000 Baltijas valstu iedzīvotāju vecumā no 18 – 74 gadiem.

Par Citadeles Grupu

Citadele ir vienīgā Baltijas valstu banka, kuras mātes uzņēmums atrodas Latvijā, nodrošinot proporcionāli lielāku ieguldījumu Latvijas ekonomikā. Uz 2023. gada 31. decembri 46 % no Citadeles kopējiem aktīviem bija Latvijā un 74 % no pamatdarbībā nodarbinātajiem darbiniekiem bija nodarbināti Latvijā. Meitasuzņēmumi un filiāles darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Citadeles misija ir modernizēt finanšu nozari, līdztekus klasiskajiem bankas pakalpojumiem piedāvājot virkni jaunākās paaudzes finanšu tehnoloģijās bāzētu pakalpojumu gan privātpersonām, gan uzņēmējiem visā Baltijā. 2024. gada pirmajā ceturksnī Citadele jaunos aizdevumos izsniedza 256 miljonus eiro, kopējam kredītportfelim sasniedzot 2,9 miljardus eiro.

Vairāk par Citadeli Latvijā: Facebook/bankaCitadele, LinkedIn/Citadele banka, Twitter/Citadele, YouTube/BankaCitadele.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk