Image

Biznesa ideju grantu konkursā “(ie)dvesma”, ko īsteno SEB banka kopā ar Jūrmalas valstspilsētu, Jelgavas, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu un Siguldas novadiem, šogad saņemts rekordliels pieteikumu skaits – iesniegtas 117 biznesa idejas. Grantu konkursa mērķis ir  veicināt biznesa vides attīstību, tas notiek jau astoto gadu pēc kārtas. Biznesa ideju autoriem kopumā tiks piešķirti 96 tūkstoši eiro, viena granta maksimālais apmērs ir 12 tūkstoši eiro.

Grantu konkursā šogad ir saņemti 24 pieteikumi no Jelgavas un Siguldas novadiem (no katra), 18 pieteikumi no Ropažu novada, 17 pieteikumi no Mārupes novada, 16 pieteikumi no Jūrmalas valstspilsētas, 11 pieteikumi no Ķekavas novada un 7 pieteikumi no Olaines novada. Šis ir vēsturiski augstākais pieteikumu skaits. Salīdzinājumam, – pērn tika saņemti 59 pieteikumi, 2022. gadā – 47, bet 2021. gadā – 65 pieteikumi.

“Ņemot vērā īpaši augsto interesi par biznesa ideju realizēšanu, esam palielinājuši kopējo grantu konkursa finansējumu no 70 tūkstošiem eiro līdz 96 tūkstošiem eiro, bet maksimālais vienam projektam pieejamais grants palielināts no 10 tūkstošiem eiro līdz 12 tūkstošiem eiro. Aizvadīto gadu laikā esam finansējuši gandrīz 60 uzņēmējus, atbalstot viņu ieceres par jauna uzņēmuma izveidi vai esošā biznesa attīstību. Grantu programmā saņemtais finansējums nav jāatmaksā, tas nerada nekādas saistības un ir paredzēts uzņēmēja atbalstam un biznesa idejas realizēšanai. Šogad saņemtās biznesa idejas skar ļoti plašu produktu un pakalpojumu klāstu, bet daudzas no tām vieno ideju autoru rūpes par biznesa ilgtspēju,” saka SEB bankas Mazo un vidējo uzņēmumu finansēšanas pārvaldes vadītājs Ģirts Priede.

Apskatot pieteiktās biznesa idejas, visvairāk pieteikumu attiecas uz bērnu un jauniešu izglītību, kā arī brīvā laika pavadīšanu. Šajā virzienā saņemtas idejas, piemēram, par intelekta attīstības un STEAM izglītības centru veidošanu, par attīstošām galda spēlēm, sociālo, emocionālo un valodas prasmju attīstīšanu, kā arī sporta aktivitāšu nodrošināšanu bērniem un jauniešiem.

Otrs tematiskais virziens, kurā saņemts visvairāk projektu, ir veselības aprūpe, aktīvā atpūta, tūrisms un labsajūtas veicināšana. Trešā projektu grupa ir idejas digitālo risinājumu izveidei, piemēram, mācību platformas izveide ar mākslīgā intelekta iesaisti, mobilā dronu stacija, digitālā mārketinga pakalpojumi, risinājums noliktavas digitalizācijai un citi. Vairākas biznesa idejas attiecas uz mēbeļu un dizaina priekšmetu, kā arī tekstila izstrādājumu un pārtikas piedevu ražošanu.

Uz konkursa “(ie)dvesma” grantiem var pretendēt gan privātpersonas, kas vēl tikai plāno uzsākt savu biznesu, gan arī jau esoši uzņēmumi, kas veic vai plāno veikt saimniecisko darbību kādā no grantu programmā iesaistītajām pašvaldībām, un, kas saimniecisko darbību veic ne ilgāk kā piecus gadus. Granta līdzekļi paredzēti esošā biznesa attīstīšanai vai arī jauna uzņēmuma izveidei. Strādājošu uzņēmumu apgrozījums iepriekšējā gadā nedrīkst pārsniegt divus miljonus eiro, bet darbinieku skaitam jābūt mazākam par desmit.

Saņemto pieteikumu atlase notiek trīs kārtās. Vispirms tiek vērtēta projekta atbilstība programmas nolikuma kritērijiem, pēc tam žūrija vērtē biznesa ideju potenciālu, bet noslēdzošajā kārtā iepazīstas ar projektu pieteicēju prezentācijām un atbildēm uz žūrijas jautājumiem. Rezultātu paziņošana un uzvarētāju apbalvošana notiks šī gada novembrī.

Grantu programma “ie(dvesma)” darbojas no 2017. gada, tās ietvaros atbalstu ir saņēmuši jau 58 biznesa projekti. Kopējā septiņos gados grantu finansējumā piešķirtā summa pārsniedz 440 tūkstošus eiro.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk