Image

Lai gan varētu šķist, ka jaunieši visbiežāk pārvietojas ar sabiedrisko transportu, divriteni vai kājām, SEB bankas veiktā aptauja* liecina, ka 51% jauniešu jau ir iegādājušies savu privāto automašīnu. Lielākā daļa (56%) kā savu pirmo automašīnu izvēlas jau iepriekš lietotu, kuru visbiežāk pērk par uzkrājumiem.

Savs auto vai sabiedriskais transports – atkarīgs no dzīvesvietas

Arī sabiedriskais transports un pastaigas joprojām ir jauniešu vidū bieži izmantoti pārvietošanās veidi, īpaši Rīgā – tur jauniešu īpatsvars, kuri izmanto sabiedrisko transportu, ir lielāks par privātā auto vadītājiem (attiecīgi 47% un 36%). Turpretī ārpus galvaspilsētas jaunieši lielākoties izvēlas pārvietoties ar savu privāto automašīnu – attiecīgi ap 60% brauc ar auto un ap 17% – sabiedrisko transportu.

“Sabiedriskais transports Rīgā ir labi attīstīts un ar to pārvietoties bieži vien ir ērtāk un ātrāk nekā ar privāto auto. Savukārt ārpus pilsētām bieži vien ir nepieciešams veikt lielākus attālumus, satiksme nav tik intensīva un sabiedriskā transporta tīkls nav tik labi attīstīts, kas padara sava privātā auto izmantošanu daudz pievilcīgāku. Lielajās pilsētās jaunieši arī biežāk pārvietojas ar kājām vai divriteni. Savukārt skrejriteņi vai koplietošanas auto jauniešu vidū ir mazāk populāri, rāda mūsu aptauja,” komentē SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja Elza Rudzīte.

Katrs sestais arī neplāno iegadāties savu auto

Ja jaunietis pārvietojas ar savu privāto auto, tad lielākā daļa (56%) respondentu norāda, ka tas ir jau iepriekš lietots transporta līdzeklis, kas iegādāts par uzkrājumiem (37%).

19% vīriešu norāda, ka viņiem auto vēl nav, taču plāno to iegādāties, bet 21% sieviešu uzskata, ka viņām auto nav nepieciešams. 25 līdz 29 gadu vecumā paliek populārāka mazlietotu (līdz 5 gadiem) automašīnu iegāde, kas izmaksā dārgāk, tomēr šāds auto spēj kalpot ilgāk. Pieaugot vecumam un ienākumiem, jaunieši ir gatavāki investēt lielākas summas savās automašīnās.

Vidēji katrs ceturtais auto ir iegādājies līzingā (23%), savukārt daļa to saņēma no radiniekiem vai draugiem kā dāvinājumu (22%).

“Apmēram katrs sestais (17%) norāda, ka vispār neplāno iegādāties auto. Tam par iemeslu ir gan tas, ka nav iegūta autovadītāja apliecība (46%), gan naudas trūkums (33%), gan arī tas, ka to iegādāties vienkārši nav vajadzības – ērti ir braukt ar divriteni, sabiedrisko transportu vai arī pārvietoties ar kājām (46%),” turpina Elza Rudzīte.

Ērtība, drošība un zīmols – jauniešiem mazāk svarīgi aspekti auto izvēlē

Jaunieši, izvēloties automašīnu, vispirms pievērš uzmanību praktiskiem un finansiāliem apsvērumiem. Ņemot vērā jauniešu vēlmi izvēlēties transporta līdzekli, kas iekļaujas viņu budžetā, svarīgākais faktors ir automašīnas iegādes cena, kuru kā galveno kritēriju norāda 58% jauniešu. Ne mazāk svarīgs ir arī automašīnas uzturēšanas izmaksas, ko kā kritēriju norāda 56% jauniešu. Tas ietver ne vien degvielas patēriņu, bet arī iespējamos remonta izdevumus, kas var ievērojami ietekmēt automašīnas kopējās izmaksas ilgtermiņā.

Tikai pēc finansiālajiem aspektiem seko transportlīdzekļa drošība un ērtība, ko norāda 37% respondentu.

Automašīnas zīmols un izskats arī ir viens no kritērijiem, kas gan ir būtiskāks vīriešiem – 31% vīriešu šos aspektus uzskata par svarīgiem, salīdzinot ar 23% sieviešu.

*Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2024. gada jūnijā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 501 respondents vecumā no 18 līdz 29 gadiem.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk