Image

Finanšu nozares asociācijas (FNA) apkopotie dati par Latvijas komercbanku izsniegtajiem kredītiem liecina, ka šogad ir pieaudzis mājokļa kredītu skaits un apjoms. Šī gada pirmajā pusgadā privātpersonām izsniegto mājokļa kredītu summa pārsniedza 392 miljonus eiro, pērn pirmajos sešos mēnešos tie bija 376 miljoni eiro (pieaugums 16 miljoni eiro).

“Pretēji publiski izskanējušai komunikācijai, ka bankas Latvijā nekreditējot, dati par izsniegtajiem aizdevumiem liecina par pretējo – ir pieaudzis privātpersonām izsniegto aizdevumu skaits un kopsumma. Ja pērn aizņēmēju skaits sešu mēnešu laikā bija 10 tūkstoši cilvēku, šogad tie ir vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku. Mājokļa kredītu summa bijusi par 16 miljoniem eiro lielāka, – salīdzinot ar kopējo kredītu apjomu tas nav liels pieaugums, taču liecina par pozitīvu tendenci. Ja šī gada janvārī izsniegto aizdevumu apjoms bija aptuveni 50 miljoni eiro, maijā tie bija jau 78 miljoni eiro,” kreditēšanas datus komentē Jānis Brazovskis, Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis.

2023. gada laikā privātpersonām izsniegto mājokļa kredītu kopapjoms bija 727 miljoni eiro un vidējā aizdevuma summa vienam aizņēmējam bija teju 44 tūkstoši eiro. Šī gada sešos mēnešos privātpersonām izsniegto mājokļa kredītu apjoms bija 392 miljoni eiro, kas pārsniedz pagājušā gada datus līdzīgā periodā, bet vidējā aizdevuma summa vienam aizņēmējam bijusi nedaudz mazāka – 37 tūkstoši eiro.

Savukārt uzņēmumiem izsniegtie kredīti nekustamā īpašuma iegādei šī gada sešos mēnešos sasniedza 136 miljonus eiro. Apskatot šos aizdevumus Latvijas reģionu griezumā, 35% no izsniegtās summa ir bijuši darījumu finansēšanai Rīgā, 28% Zemgalē (saistībā ar kādu lielāku darījumu vai darījumiem Bauskas novadā), bet 20% – Pierīgā. Kurzemē uzņēmumiem izsniegti aptuveni 8% no kopējās nekustamo īpašumu iegādei piešķirtās summas, un īpaši aktīvs bijis Tukuma novads. Vidzemē izsniegti aptuveni 7%, bet Latgalē aptuveni 1,5%.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk