Image

Latvijā vīrieši investīcijām atvēl lielākas naudas summas nekā sievietes, secināts SEB bankas veiktajā aptaujā*. Arī kopumā starp ieguldītājiem vīriešu ir vairāk nekā sieviešu. Tomēr iemesli, kas attur no ieguldīšanas gan sievietes, gan vīriešus, kopumā ir vienādi.

Lielākā daļa sieviešu ieguldījumiem atvēl līdz 50 eiro mēnesī

“Sievietes Latvijā joprojām nopelna mazāk nekā vīrieši**, veicot vienu un to pašu darbu. Algu plaisa ir viens no iemesliem, kādēļ plaisa veidojas gan nākotnes pensijās, gan iespējā veikt ieguldījumus finanšu tirgos. Gandrīz puse sieviešu Latvijā (49%) norāda, ka viņām nav ieguldījumu. Bet, ja ieguldījumi ir, tad tie lielākoties ir pensiju 3. līmenis vai dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu. Sievietes gandrīz neuzdrošinās ieguldīt akcijās vai biržā tirgotajos fondos jeb ETF,” norāda SEB bankas Uzkrājumu, ieguldījumu un pensijas piedāvājuma vadītājs Oļegs Andrejevs.

Saskaņā ar aptaujas datiem šobrīd nekādus ieguldījumus neveic 40,5% vīriešu un 49% sieviešu. Savukārt, veicot ieguldījumus, 60% vīriešu tam ik mēnesi atvēl virs 50 eiro, bet 63% sieviešu – līdz 50 eiro. Nosakot ieguldīšanas mērķus, vīrieši biežāk domā par līdzekļu aizsardzību pret inflāciju un iespējām “nodarbināt” brīvo naudu, savukārt sievietes nedaudz biežāk domā par naudas uzkrāšanu vecumdienām, kā arī uzkrājumiem bērniem.

Galvenie šķērsli – nepietiekoši ienākumi un zināšanu trūkums

Runājot par to, kā viņas pašas novērtē savas zināšanas par ieguldījumiem, sievietes divreiz biežāk nekā vīrieši (43% pret 23%) norāda, ka zināšanas ir ļoti minimālās. Sievietes biežāk nekā vīrieši atbild, ka ir drošas par pensiju 3. līmeni un dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu. Tomēr sievietēm ir zemākas zināšanas par citām ieguldīšanas iespējām – fondiem, akcijām, obligācijām un ETF.

“Zināšanu trūkums ir arī iemesls, kāpēc cilvēki kā otro šķērsli, kas attur viņus no ieguldīšanas, min nepietiekošus ienākumus. Uzzinot vairāk par mūsdienu ieguldīšanas iespējām un digitāliem risinājumiem, viņi saprot, ka šobrīd var katru mēnesi ieguldīt pat ļoti nelielas summas un sasniegt taustāmu rezultātu ilgtermiņā. Piemērām, izmantojot SEB bankas Roboinvestoru vai Mikroinvestīcijas, var sākt ieguldīt kaut no viena eiro,” dalās Oļegs Andrejevs.

Riskantāka stratēģija – labāki rezultāti?

Interesanti, ka, runājot par to, kā 2023. gadā mainījās viņu ieguldījumu vērtība, vīrieši biežāk atzīmē, ka tā ir pieaugusi, savukārt starp sievietēm ir vairāk to, kuras saka, ka vērtība nav mainījusies.

Vērtējot 2023. gada rezultātus, 4% norādījuši, ka viņu ieguldījumu vērtība ir būtiski kritusies, savukārt vēl 9% atzīmēja, ka rezultāti kopumā bija slikti, lai gan ieguldījumu vērība nokrita vien nedaudz. Apmēram trešdaļa, biežāk sievietes, norādīja, ka ieguldījumu vērtība pērn īpaši nav mainījusies. Savukārt apmēram katrā piektā sieviete un katrs ceturtais vīrietis atklāja, ka viņu ieguldījumu vērtība pērn nedaudz palielinājusies.

“Vīrieši, kuri aktīvāk nekā sievietes iegulda naudu akcijās, ETF vai kriptovalūtā, biežāk norādīja, ka viņu ieguldījumu vērtība pieaugusi. 2023. gads ieguldījumiem pārsvarā bija labvēlīgs. Un labākie rezultāti bija ieguldījumiem riskantākos aktīvos, piemēram, akcijās. Piemēram, ASV lielāko uzņēmumu indeksam S&P 500 kāpums bija vairāk nekā +20%. Skatoties arī uz SEB Roboinvestora rezultātiem, – kāpums vairāk nekā +20%*** portfelī, kas ir 100% ieguldīts akcijās. Savukārt Roboinvestora portfelim ar konservatīvu stratēģiju (lielākā daļa ieguldīta obligācijās) rezultāts bija +11%. Svarīgi piebilst, ka šie rezultāti ir no gada sākuma līdz beigām. Investori, kuri pārdeva savus aktīvus akciju krituma laikā 2023. gada rudenī, ar lielu varbūtību piedzīvoja zaudējumus. Tāpēc svarīgi atcerēties, ka uz ieguldījumiem jāskatās ilgtermiņā, jo tikai tā, ieguldot pat nelielas summas, var mazināt riskus un pelnīt arī pateicoties saliktajiem procentiem,” noslēdz bankas eksperts.

*Iedzīvotāju aptauju pēc SEB bankas pasūtījuma 2024. gada maijā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 1008 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

**Kāpēc daudz vairāk sieviešu iegūst augstāko izglītību, bet priekšnieka amatā liek vīrieti? (tvnet.lv)

*** pirms bankas komisijas atskaites.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk