Image

Šī gada otrajā ceturksnī pieaudzis Luminor bankas privātpersonām izsniegto kredītu apjoms, samazināti bankas izdevumi un uzlabojusies kredītportfeļa kvalitāte, vienlaikus saglabājot spēcīgu likviditāti un kapitāla pozīcijas.

Šī gada otrajā ceturksnī Luminor banka uzlaboja ne tikai savu produktu piedāvājumu privātpersonām, bet arī strādāja pie procesu efektivitātes, kas rezultējās izsniegto aizdevumu pieaugumā. Korporatīvajā segmentā novērots stabils pieprasījums pēc investīcijām atjaunīgās enerģijas risinājumiem, kā arī īstenots piedāvājums sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku, lai veicinātu papildu kreditēšanu Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU) un atbalstītu zaļās ekonomikas attīstību.

Luminor neto peļņa otrajā ceturksnī bija 45,1 miljons eiro, kas ir par 15,1% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Tas saistīts ar grozījumiem Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, kas noteica nodokļu izdevumu pieaugumu gandrīz par 70%. Peļņa pirms nodokļiem sasniedza 60,5 miljonus eiro, kas ir nedaudz mazāk nekā pērn šajā pašā periodā.

“Šis gads sabiedrībai nes pakāpenisku atkopšanos no ekonomiskajiem izaicinājumiem, kas skāra pasauli pēdējo gadu laikā. Kreditēšanā novērojam pakāpenisku pieaugumu – salīdzinot ar šī gada pirmajiem trim mēnešiem, kopējais otrajā ceturksnī izsniegtā finansējuma apmērs pieaudzis par vairāk nekā 40 miljoniem eiro, sasniedzot 2,88 miljardus eiro. Uzņēmēji gan aizvien saglabā piesardzīgu pozīciju – par to liecina gan stagnējošā situācija uzņēmumu kreditēšanā, gan MVU noskaņojums, ko pavisam nesen noskaidrojām bankas aptaujā. Uzņēmēji aizvien ir bažīgi par inflācijas ietekmi, cenu izmaiņām un darbavietu saglabāšanu, un šīs bažas liedz aktīvi investēt uzņēmumu attīstībā. Lai arī mājokļu tirgus Latvijā atpaliek no situācijas kaimiņvalstīs, redzam, ka cilvēki pamazām kļūst aktīvāki – šī gada pirmajos 6 mēnešos esam izsnieguši par 30% vairāk aizdevumu privātpersonām nekā pērn šajā periodā. Kopumā skats nākotnē kļūst cerīgāks – inflācija ir nostabilizējusies, savukārt Euribor likme, lai gan lēnāk nekā cerēts, bet samazinās. Tas ļauj cerēt, ka arī turpmāk ekonomikas izaugsme turpināsies ne tikai privātpersonu kreditēšanas dēļ, bet arī uzņēmēji kļūs drošāki un atsāks fokusēties uz attīstību un investīcijām,” dalās Kerli Vares, Luminor bankas vadītāja Latvijā.

Bankas pamatdarbības ienākumi šī gada otrajā ceturksnī samazinājušies par 7,8 miljoniem eiro, galvenokārt samazinoties neto pārējiem ienākumiem, taču to daļēji atsver administratīvo izmaksu samazinājums par 5,6 miljoniem eiro, ko nodrošināja atteikšanās no konsultāciju izmaksām. Turpinot ieguldījumus IT sistēmu un procesu pilnveidošanā, ar informācijas tehnoloģijām saistīti izdevumi pieauga par 7,1%. Sagaidāmie kredītzaudējumi samazinājušies par 4,4 miljoniem eiro, savukārt ar banku darbību saistītie nodokļi pieauguši par 3,9 miljoniem eiro Latvijā ieviestās pagaidu nodevas dēļ.

Luminor banka uzlaboja savu neto procentu likmju starpību līdz 3,56%, izdevumu un ienākumu attiecību samazinot līdz 54,6%, savukārt izlīdzinātā pašu kapitāla atdeve bija 10,2%. Bankas kredītportfeļa kvalitāte otrajā ceturksnī ir uzlabojusies. Kredītu, kuriem ir būtisks kredītriska pieaugums kopš sākotnējās atzīšanas, bet nav kredītvērtības samazinājuma, un kredītu ar kredītvērtības samazinājumu bruto uzskaites vērtība ceturkšņa laikā ir samazinājusies par 102,1 miljonu eiro. Luminor likviditāte un kapitāla pozīcijas saglabājas spēcīgas – bankas likviditātes seguma koeficients bija 201,8%, divreiz pārsniedzot regulatora noteiktās minimālās prasības, savukārt pamatkapitāla, pašu kapitāla (Tier 1) un kopējā kapitāla rādītājs bija 20,0%. Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s paaugstināja Luminor reitingu līdz A3, kā arī emitēto segto obligāciju reitingu līdz augstākajam Aaa līmenim.

“Šī gada otrajā ceturksnī mūsu tirgi Igaunijā, Latvijā un Lietuvā piedzīvojuši mērenu izaugsmi. Neskatoties uz to, mūsu darbinieku paveiktais darbs ir rezultējies gan privātpersonu, gan uzņēmumu kreditēšanas pieaugumā, un mēs esam uzlabojuši mūsu kredītportfeļa kvalitāti. Salīdzinot ar šo pašu periodu pērn, mums ir izdevies samazināt savus izdevumus. Patlaban esmu izvirzījis trīs prioritāros darbības virzienus: turpināt strādāt pie mūsu klientiem sniegto pakalpojumu kvalitātes paaugstināšanas, pielāgot mūsu IT sistēmas, lai tās sniedz ieguvumus mūsu klientiem un vienlaikus uzlabo mūsu efektivitāti, kā arī nodrošināt atbilstību normatīvajiem aktiem. Mēs turpināsim iesākto darbu, lai kļūtu efektīvāki un palielinātu kreditēšanu, ņemot vērā klientu pieprasījumu,” norāda Vojcehs Sass, Luminor bankas valdes priekšsēdētājs.

Luminor 2024. gada 2. ceturkšņa pārskats angļu valodā ir pieejams šeit.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk