Image

Elektroauto skaits Latvijā strauji pieaug – šī gada 1. jūlijā Latvijā reģistrēti jau 7798 elektromobiļi, un īpaši straujš skaita pieaugums piedzīvots tieši šī gada pirmajos sešos mēnešos, tam pieaugot par 19% jeb vairāk nekā 1400 auto . Tāpat elektroauto uzlādes tīkla infrastruktūra Latvijā nemitīgi attīstās, un tagad valsts piedāvā vēl lielāku atbalstu videi draudzīgo auto iegādei. Vai tas nozīmē, ka ir īstais brīdis apsvērt elektroauto iegādi, skaidro Luminor Līzings eksperts Raivo Bāle.

Bezmaksas stāvvietas, zemākas uzturēšanas izmaksas un citas priekšrocības

Elektroauto ir ne vien apkārtējai videi draudzīgāks un ilgtspējīgāks pārvietošanās veids nekā ar fosilo degvielu darbināmas automašīnas, bet sniedz arī citus papildu ieguvumus tā īpašniekam. Viens no būtiskākajiem – zemākas uzturēšanas izmaksas, jo elektroauto uzlāde izmaksā lētāk nekā auto degviela. Degviela aizvien sadārdzinās un tai tiek piemēroti papildu nodokļi, tikmēr elektrauto īpašniekiem tiek piešķirtas arvien vairāk dažādas kompensācijas un subsīdijas. Piemēram, elektrisko spēkratu īpašnieki ir atbrīvoti no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas. Lētāka ir arī šāda auto apkope, jo, tai skaitā, nav nepieciešamas regulāras eļļas un filtru maiņa, kas katra var izmaksāt pat vairākus simtus eiro.

Papildus finansiāliem labumiem, ērtības elektroauto īpašnieki izjūt arī ikdienas dzīvē – šādus auto var novietot Rīgas satiksmes autostāvvietās bez maksas, kā arī atļauts pārvietoties pa sabiedriskā transporta joslām, kas var krietni samazināt ceļā pavadīto laiku, piemēram, no rīta dodoties uz darbu. “Ieguvumi, ko sniedz pāreja uz elektroauto, ir pievilcīgi arī uzņēmumiem – tas var mazināt uzņēmuma kopējo CO2 nospiedumu, samazināt regulārās darbinieku ceļa izmaksas, kā arī padarīt pārvietošanos pilsētā ātrāku, tādējādi paaugstinot darbinieku efektivitāti,” piebilst Luminor eksperts.

Atbalsts iegādei

Nesen valdība atbalstīja Klimata un enerģētikas ministrijas pilnveidoto atbalsta programmu iedzīvotājiem elektroauto un ārēji lādējamu hibrīdauto iegādei, kas padara elektroauto iegādi vēl pieejamāku. Valsts atbalsts, kas pieejams ikvienam iedzīvotājam, atjaunotajā programmā palielināts par 1100 eiro lietotam elektroauto (no 2250 eiro uz 3350 eiro), turpretim jaunam ārēji lādējamam hibrīdauto atbalsts palielināts divreiz – no 2250 eiro uz 4500 eiro. Tāpat palielināts valsts piešķirtais atbalsts daudzbērnu ģimenēm – jaunam piecvietīgam elektroauto un hibrīdauto atbalsts ir pieejams 6750 eiro apmērā, bet lietotam – 5000 eiro. Savukārt jaunam septiņvietīgam elektroauto vai hibrīdauto – 9000 eiro apmērā, bet lietotam – 6750 eiro apmērā.

Atbalsts ir pieejams ne tikai no valsts puses, bet arī no aizdevējiem, saņemot finansējumu. Videi draudzīga transporta līzingam vai kredītam parasti ir izdevīgāki nosacījumi – zemākas procentu likmes, ilgāks aizdevuma atmaksas termiņš, kā arī mazākas komisijas maksas.

Arvien plašāka uzlādes tīkla infrastruktūra

Domājot par pāreju no iekšdedzes dzinēja uz elektroauto, bieži rodas bažas par to uzlādes iespējām. Elektroauto uzlādes tīkla infrastruktūra Latvijā nepārtraukti turpina attīstīties un ik gadu arvien vairāk paplašinās. Piemēram, šobrīd Elektrum Drive publiskajā uzlādes tīklā pieejami gandrīz 650 uzlādes punkti , tāpēc vairs nav jāuztraucas, ka ar elektroauto būs ļoti sarežģīti atrast iespēju uzlādēt akumulatoru. Turklāt, uzlādi bieži vien var ērti veikt paralēli ikdienas gaitām, piemēram, dodoties uz sporta zāli vai iepērkoties tirdzniecības centrā, jo uzlādes pieslēgvietas aizvien biežāk izvieto tieši tur, kur uzturas visvairāk cilvēku. Vēl lielāku ieguvumu var saņemt tie, kas iegādājas savu uzlādes staciju mājās, jo tas, lai gan sākotnēji prasa ieguldījumus, ilgtermiņā padara uzlādes procesu vēl ērtāku.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Materiāli

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk