Image

Iepirkšanās internetā ir veids, kā ātri un ērti iegādāties sev nepieciešamās preces un pakalpojumus, turklāt vasarā vajadzība pēc dažādām precēm mājai, dārzam un kādam plānotam atvaļinājumam ir īpaši aktuāla. Taču, neievērojot piesardzību, tas arī ir veids, kā var iekļūt krāpnieku nagos. Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma dalās ar ieteikumiem, kā iepirkties internetā droši un apdomīgi, lai nekļūtu par krāpnieku upuri.

Neuzķeries uz vilinošiem piedāvājumiem

Lai brīvo laiku nepavadītu iepērkoties klātienē, daudzi izvēlas preces un pakalpojumus iegādāties internetā. Mūsdienās attālināti iespējams iegādāties teju jebko, taču tas paver risku kļūt par krāpnieku upuri. Bieži vien krāpnieki piesaista ar viltus sludinājumiem, kuros tiek reklamētas preces par neticami zemām cenām. M. Celma gan vērš uzmanību, ka piedāvājumi, kas šķiet pārāk izdevīgi, bieži vien ir tikai krāpnieku mēģinājumi jūs ievilināt lamatās.

“Ja zināma zīmola preci iespējams iegādāties, piemēram, par 500 eiro, taču pēkšņi ieraugāt piedāvājumu par 80 eiro, tad ir vērts rūpīgi pārliecināties par tās tirgotāju un izpētīt citu pircēju atsauksmes. Bieži vien šādi vilinoši piedāvājumi nav patiesi un krāpnieki tos izmanto, lai upuri veiktu ātrus un nepārdomātus pirkumus,” norāda eksperte. Lai mazinātu krāpšanas risku, īpaši iegādājoties dārgāku preci, aicinām pirms iegādes to apskatīt klātienē.

Ja pats esat izvēlējies pārdot kādu preci, tad jāatceras, ka ir arī viltus pircēji. Sākotnēji saruna par preces iegādi liecina par parastu darījumu, tiek uzdoti jautājumi par preces pieejamību, defektiem un citi jautājumi. Krāpšana var notikt brīdī, kad vienojaties par iegādi un nosūtīšanu – krāpnieks atsūta saiti uz viltus vietni, kas ir izveidota līdzīga kādam no populāriem kurjerdienestiem, piemēram, DPD vai Omniva vietnes viltojumus. Krāpnieks aicina šajā vietnē noformēt gan preces nosūtīšanu, gan uz norēķinu karti saņemt apmaksu par preci, turklāt solot, ka kurjers pats piebrauks pie durvīm un šo preci paņems. Jāatceras, ka kurjerdienesti piedāvā tikai preces nosūtīšanu, bet starpniecība maksājuma saņemšanā nav reāls pakalpojums, tas ir krāpniecības mēģinājums.

Pārliecinies par tirgotāja uzticamību

Tā kā vasaras sezona ir aktīvs ceļojumu un atvaļinājumu periods, arī šo situāciju izmanto krāpnieki. Šajā periodā jābūt īpaši uzmanīgiem, plānojot savus ceļojumus, iegādājoties aviobiļetes un meklējot naktsmājas – svarīgi pārliecināties, ka izvēlētais pakalpojumu sniedzējs ir uzticams. Krāpnieki mēdz veidot viltus mājaslapas, tāpēc, lai izvairītos no nepatīkamām situācijām un nodrošinātu, ka jūsu personas dati un bankas informācija ir drošībā, būtiski izvēlēties drošas tīmekļa adreses. Ieteicams arī pārbaudīt atsauksmes par tirgotāju – tas palīdzēs labāk noteikt, vai pakalpojama sniedzējs ir uzticams.

Pārbaudiet, vai vietnes adrese satur drošas pārlūkošanas simbolus – https, īpašu uzmanību pievēršot burtam “s” – secure jeb drošs –, kas apzīmē tīmekļa vietnes drošību. Ja mājaslapā ievērojat dažādas nepilnības, tajā iztrūkst kontakinformācijas par pakalpojuma sniedzēju, tā satur kļūdas tekstā un izskatās apšaubāma – to nevar uzskatīt par drošu vietni pirkumam. Bankas eksperte arī iesaka pārliecināties, vai tīmekļa vietne nav bijusi saistīta ar kiberdrošības uzbrukumiem vai datorvīrusiem. To var noskaidrot dažādos reputācijas pārbaudes rīkos, piemēram, Google Safe Browsing vai talosintelligence.com.

Biļešu iegādi veic oficiālās tīmekļa vietnēs

Vasaras periodā cilvēki ne tikai aktīvāk ceļo, bet arī apmeklē dažādus brīvdabas koncertus un pasākumus. Nereti cilvēki steidz iegādāties biļetes pēdējā brīdī, meklējot tās dažādās sociālo tīklu grupās, taču eksperte atgādina – iegādājoties biļetes no privātpersonām, ir jābūt īpaši piesardzīgiem. Ja norādītā biļešu cena ir krietni zemāka nekā sākotnējā, tad var būt pamats bažām, ka tie ir krāpnieku mēģinājumi pārdot viltus biļetes vai pārdod tās pašas biļetes vairākiem cilvēkiem. Biļetes uz dažādiem pasākumiem vai koncertiem visdrošāk ir iegādāties oficiālās tīmekļa vietnēs, kur tās pārdod pasākuma organizatori, vai tās iegādāties pārbaudītās otrreizējā tirgus vietnēs.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk