Image
Ieva Tetere

Šī gada otrajā ceturksnī (aprīlis–jūnijs) ir būtiski pieaudzis no jauna izsniegto hipotekāro kredītu apjoms, kā arī aizdevumu summa uzņēmumu attīstībai, liecina SEB bankas finanšu rādītāji par 2024. gada otro ceturksni. Hipotekāro aizdevumu apjoms privātpersonām mājokļa iegādei vai remontam otrajā ceturksnī ir pieaudzis par 39%, savukārt uzņēmumiem izsniegto aizdevumu apjoms teju dubultojies, salīdzinot ar pirmo ceturksni. 2023. gada pirmā pusgada kreditēšanas apjomu šogad vēl nav izdevies sasniegt, bet pēdējie mēneši iezīmē pozitīvu dinamiku.

“Ja šī gada pirmos mēnešus var raksturot kā salīdzinoši piesardzīgu un nogaidošu laiku, otrajā ceturksnī ir pieaugusi aktivitāte gan uzņēmumu, gan privātpersonu vidū. Ārējo satricinājumu periods ir aiz muguras un ekonomikas attīstība kļūst nedaudz paredzamāka. Tas padara biznesa vidi prognozējamāku un veicina uzņēmēju interesi atsākt īstenot attīstības plānus. Šobrīd būtiski arī valsts līmenī nodrošināt stabilu un paredzamu vidi uzņēmējdarbībai, nepieciešamās pārmaiņas nodokļos un citās jomās plānot laicīgi, iesaistīt uzņēmējus diskusijā un tos uzklausīt,” saka SEB bankas vadītāja Ieva Tetere.

Uzņēmumu kreditēšana: drosmīgāk finansē attīstību

Uzņēmumi Latvijā ir atsākuši aktīvāk ieguldīt konkurētspējā un attīstībā, pārtraucot ieilgušo piesardzības posmu. Otrajā ceturksnī no jauna izsniegto kredītu apjoms uzņēmumiem palielinājies par 91%, salīdzinot ar pirmo ceturksni. SEB banka piešķīrusi finansējumu 5,5 miljonu eiro apmērā stikla pārklājumu ražotājam SIA “GroGlass”, ilgtermiņa aizdevumu 7,1 miljona eiro apmērā elektronikas ražošanas pakalpojumu sniedzējam AS “HansaMatrix”, 6,2 miljonu eiro aizdevumu SIA “JM Properties” jaunas ražotnes būvniecībai. Un šie ir tikai daži no pozitīvajiem piemēriem, kā bankai pēdējos mēnešos bijusi iespēja atbalstīt uzņēmumu attīstību Latvijā.

“Otrā ceturkšņa dati apliecina, ka uzņēmējos ir atgriezusies pārliecība par rītdienu un tie atsāk ieguldīt attīstības projektos, kas gada sākumā vēl tika atlikti uz vēlāku laiku. Tiesa, kreditēšanas apjoms vēl nav sasniedzis pagājušā gada rādītājus, taču tendence kopumā ir pozitīva, un mēs esam gatavi kreditēt vēl krietni vairāk,” uzsver I. Tetere.

Privātpersonu kreditēšana: pieaugums visos aizdevumu veidos

Arī vērtējot iedzīvotāju aktivitāti, secināms, ka cilvēki ir atguvuši pārliecību par nākotni un sāk aktīvāk aizņemties, jo pieaugums fiksējams visos galvenajos aizdevumu veidos privātpersonām. No jauna izsniegto patēriņa kredītu apjoms ir pieaudzis par 25% (salīdzinot ar šī gada pirmo ceturksni), no jauna izsniegto hipotekāro aizdevumu apjoms pieaudzis par 39%. Kopējais no jauna izsniegto aizdevumu apjoms privātpersonām, salīdzinot ar pirmo ceturksni, ir palielinājies par 34%.

SEB banka turpina ieguldīt savā attīstībā, lai padarītu finanšu pakalpojumus klientiem vēl pieejamākus un mūsdienīgākus, kā arī izmanto jaunākās tehnoloģiju iespējas. Pēdējā pusgada laikā ieviests unikāls Mikroinvestīciju rīks, kas sniedz iespēju jebkuram ērti ieguldīt, sākot jau no viena eiro. Veikti vairāki tehnoloģiski un funkcionāli uzlabojumi SEB bankas mobilajā lietotnē, ko jau izmanto vairāk nekā miljons lietotāju Baltijā un 290 tūkstoši lietotāju Latvijā. Ieviesta jauna krāpšanas novēršanas sistēma, kā arī izstrādāti vairāki digitāli risinājumi klientu apkalpošanas efektivitātei citās jomās. Lai to realizētu, mērķtiecīgi tiek investēts arī uzņēmuma darbiniekos un viņu kompetencēs. Produktu attīstības un tehnoloģijas jomas darbinieku skaits SEB bankā Latvijā šī gada pirmā pusgada laikā ir pieaudzis par 10%, sasniedzot 160 darbinieku lielu kolektīvu. Kopumā SEB bankā Latvijā šobrīd strādā vairāk nekā 850 darbinieku.

SEB grupas Latvijā finanšu rādītāji 2024. gada pirmajos sešos mēnešos:

  • Ieņēmumi – 131,8 miljoni eiro;
  • Peļņa pirms uzkrājumiem – 99,8 miljoni eiro;
  • Pamatdarbības peļņa (pēc nodokļiem un uzkrājumiem) – 76,6 miljoni eiro;
  • Izmaksas – 32 miljoni eiro;
  • Uzkrājumi paredzamiem kredītzaudējumiem – no 1. janvāra līdz 30. jūnijam ir samazināti 6,5 miljonu apmērā;
  • Kopējais noguldījumu apjoms – 4,5 miljardi eiro;
  • Kopējais kredītportfelis – 3,4 miljardi eiro;
  • Aktīvi – 5,8 miljardi eiro;
  • Kapitāls – 597 miljoni eiro.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk