Image

Latvijas iedzīvotāji aizvien aktīvi izmanto Altum valsts garantiju programmas atbalstu, lai iegādātos jaunu mājvietu. Pēc Luminor bankas apkopotās informācijas, šobrīd gandrīz katrs otrais klients jeb 43% izmanto Altum atbalstu, lai saņemtu mājokļa kredītu. Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem par plašākām Altum atbalsta iespējām reģionos, tiek prognozēts, ka mājokļu iegāde ārpus Rīgas un Pierīgas varētu kļūt pieejamāka.

Luminor bankas apkopotie dati liecina, ka Altum atbalsta programmas visaktīvāk izmanto tieši ģimenes ar bērniem – vairāk nekā 95%, tomēr atbalstu aktīvi izmanto arī jaunie speciālisti un karavīri. Visbiežāk saņemot finansējumu mājoklim tiek izmantota Altum garantija 5-10% apmērā no iegādājamā īpašuma cenas, savukārt populārākās izvēlēto mājokļu atrašanās vietas aizvien ir Rīga un Pierīga.

“Lai gan novērojam, ka ar Altum atbalstu izsniegto hipotekāro kredītu īpatsvars ir nedaudz samazinājies, iedzīvotāju interese par atbalsta iespējām aizvien ir augsta. Pēc bankas apkopotajiem datiem redzam, ka vidējā iegādātā īpašuma cena ir 124 tūkstoši eiro uz 25 gadu termiņu. Pirmā iemaksa vidēji ir ap 11,6 tūkstošiem eiro, kur noderīgs ir Altum atbalsts gan dzīvokļu iegādei, gan mājas būvniecībai. Šī gada ekonomistu prognozes paredz gan iedzīvotāju pirktspējas pieaugumu, gan Euribor likmes kritumu, tāpēc sagaidāms, ka pieprasījums pēc mājokļiem un līdz ar to arī Altum atbalsta mājokļu iegādei saglabāsies arī turpmāk,” norāda Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

Nozīmīgas izmaiņas Altum atbalsta programmā ir jaunie noteikumi par plašākām iespējām ģimenēm ar bērniem reģionos. Lai sniegtu plašākas iespējas tiem, kas vēlas pārcelties uz dzīvi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas, turpmāk daudzbērnu ģimenēm būs pieejams atbalsts līdz pat 50% apmērā no aizdevuma summas. Tāpat, ņemot vērā inflācijas pieaugumu un būvniecības izmaksu palielinājumu, noteikumos neatkarīgi no reģiona palielināts maksimālais darījumu slieksnis no 250 000 eiro līdz 300 000 eiro, kas ļaus iegādāties vai būvēt plašākus un kvalitatīvākus mājokļus.

“Prognozējams, ka jaunās atbalsta iespējas varētu sekmēt mājokļu iegādi ārpus Rīgas, Pierīgas un Jūrmalas, sniedzot iespēju ģimenēm ar bērniem dzīvot reģionos – zaļākā un klusākā vidē. Tāpat šīs izmaiņas varētu veicināt kopējo Altum programmas popularitāti,” prognozē Kaspars Sausais.

Vairāk par Altum atbalstu

Pirmās iemaksas apmērs mājoklim parasti veido 15-20%. Altum garantija jaunajiem speciālistiem un ģimenēm ļauj samazināt pirmās iemaksas apjomu līdz pat 5% no kopējās kredīta summas. Ģimenēm ar bērniem Altum atbalsts ir 5-55% apmērā no aizdevuma atkarībā no bērnu skaita ģimenē, īpašuma ataršanās vietas un energoefektivitātes, savukārt jaunajiem speciālistiem ir iespēja saņemt mājokļa programmas atbalstu līdz 20% no kredīta summas. Tāpat daudzbērnu ģimenēm ir iespēja saņemt subsīdiju “Balsts” līdz 12 tūkstošiem eiro.Šādā veidā ir iespējams ātrāk nonākt pie sava īpašuma vai iegādāties ģimenei atbilstošu mājokli, jo nepietiekami uzkrājumi pirmajai iemaksai mājokļa iegādei, kā atzīst iedzīvotāji Latvijā, ir viens no lielākajiem šķēršļiem.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk