Image

Arvien vairāk pašnodarbināto izvēlas izmantot saimnieciskās darbības ieņēmumu jeb SDI kontu, kas ļauj viņiem pilnībā koncentrēties uz sava biznesa attīstību un aizmirst par nodokļu aprēķiniem un deklarācijām. SDI konts Latvijā pieejams jau pusotru gadu, taču aizvien daļai mazo uzņēmēju ir uzskats, ka tas ir sarežģīti. Tāpēc sniedzam īsu ieskatu par to, kas ir SDI konts un kā tas darbojas. Apkopojām arī spilgtākos mītus par SDI kontu.

Kas ir SDI konts un kā tas darbojas?

SDI konts ir īpašs konts vienkāršotai nodokļa nomaksai, šobrīd pieejams tikai Industra Bank, kura šo risinājumu izstrādāja sadarbībā ar VID. To var izmantot saimnieciskās darbības veicēji – pašnodarbinātas personas un individuālie komersanti, kas maksā mikrouzņēmumu nodokli.

Tā darbības princips ir vienkāršs – banka saziņā ar VID no katras SDI kontā ienākošās summas ietur un pārskaita uz valsts kasi 25% nodokli, un kontā paliek tie līdzekļi, kas ir brīvi pieejami uzņēmējam. Līdz ar to atkrīt arī pienākums pildīt ik ceturkšņa deklarācijas. Vienīgais SDI konta turētāja uzdevums ir ieskaitīt visus savus ieņēmumus SDI kontā, viss pārējais notiek automātiski.

Jāņem vērā vien daži nosacījumi – lai izmantotu SDI kontu, saimnieciskās darbības veicējs nedrīkst nodarbināt citus, kā arī nevar būt PVN maksātājs, un tā gada apgrozījums nedrīkst pārsniegt 50 tūkstošus eiro.

SDI konta vēstnesis, Industra Bank Klientu attālinātās apkalpošanas nodaļas vadītājs Māris Supe šī pusotra gada laikā daudziem mūsu klientiem palīdzējis atvērt SDI kontu un atzīst, ka joprojām daudzu mazo uzņēmēju prātos, kas līdz šim izmantojuši autoratlīdzību regulējumu vai citus nodokļu nomaksas veidus, iesēdusies doma, ka, kļūstot par pašnodarbināto, viņu ikdiena kļūs sarežģītāka:

“Patiesība ir gluži pretēja – autoratlīdzību gadījumā nodokļa aprēķināšanu nomaksu un ziņošanu VID uzņemas pasūtītājs jeb ienākuma izmaksātājs. Savukārt, izmantojot SDI kontu, vienīgais uzdevums ir iemaksāt visus saimnieciskās darbības ienākumus SDI kontā, viss pārējais notiek automātiski. Tāpēc apkopojām biežākos mītus, ko dzirdējām no mūsu klientiem, pirms viņi sāka izmantot SDI kontu un izbaudīt tā priekšrocības.”

Mīti un patiesības

1. Lai izmantotu SDI kontu, man jāreģistrē SIA

a. Šis ir mīts! Patiesībā SDI kontu var izmantot fiziskas personas un individuālie komersanti, kas nenodarbina citus – lai izmantotu SDI kontu, personai jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējam vai individuālajam komersantam.

2. Reģistrējoties par saimnieciskās darbības veicēju, man vairs nebūs jāpilda ceturkšņa deklarācijas

a. Šī ir patiesība! Tieši šī ir lielākā SDI konta priekšrocība – banka jau būs informējusi VID par ienākošajām summām un nodokļu deklarācijas VID EDS sistēmā būs uzģenerējušās automātiski. Pašam saimnieciskās darbības veicējam vairs nekādas deklarācijas nav jāpilda, izmantojot SDI kontu.

3. Man būs jāmaksā nodokļos vairāk

a. Šis ir mīts Patiesībā gan autoratlīdzībām, gan pašnodarbinātajiem, kas maksā mikrouzņēmumu nodokli, nodokļa likme ir identiska – tie ir 25%. Tātad nodoklī samaksātā summa būs identiska.

4. Lai atvērtu SDI kontu, man jādodas uz Rīgu

a. Arī šis ir mīts. Atvērt kontu un reģistrēt to VID EDS iespējams pilnībā attālināti. Taču, ja novērtējat cilvēcisku kontaktu, tad laipni gaidām kādā no mūsu filiālēm – Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Liepājā vai Daugavpilī! Vairāk par SDI kontu: https://industra.finance/ikdienas-pakalpojumi/saimnieciskas-darbibas-ienemumu-sdi-konts. Dari savu darbu, banka kārtos pārējo! Piesakies SDI kontam un Industra Bank speciālisti sniegs visu nepieciešamo atbalstu un konsultācijas – pa tālruni vai klātienē, kā ērtāk.

Industra Bank ir izveidojuši vietējie uzņēmēji, tās darbību fokusējot uz Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanu. Bankai ir gandrīz 20 tūkstoši klientu; klientu ērtībai piedāvājam apkalpošanas centrus Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Ventspilī un Jelgavā.

2023. gadā banka strādāja ar konsolidēto bruto peļņu 5,2 miljonu eiro apmērā. Prasmīgi izmantojot kapitālu, jau otro gadu pēc kārtas tā atdeve pirms nodokļiem (ROE jeb atdeve no akcionāru kapitāla) grupas līmenī sasniedza augsto 23% atzīmi. 2023. gada beigās Industra Bank izsniegto kredītu apmērs sasniedza 81 miljona eiro atzīmi, savukārt klientu noguldījumi bankā bija 224 miljonu eiro apmērā. Vairāk informācijas: https://industra.finance/

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk