Image

Dažādi kredītpakalpojumi ir plaši lietoti atbalsta rīki lielāku un mazāku pirkumu veikšanai, palīdzot iegādāties, piemēram, sadzīves tehniku, auto, ceļojumu vai jaunu ģimenes mājokli, kā arī apmaksāt medicīnas pakalpojumus. Kā liecina “Kredītinformācijas Biroja” veiktā iedzīvotāju aptauja, šobrīd kādu no kredītpakalpojumiem izmanto divas trešdaļas jeb 65 % Latvijas iedzīvotāju [1]. To, kādi bijuši populārākie kredītu veidi privātpersonām šī gada pirmajos četros mēnešos un kam tie tiek izmantoti, stāsta Kaspars Lukačovs, Luminor privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā.

1. Patēriņa kredīts

Arī pēc Luminor bankas datiem, patēriņa kredīts ir viens no pieprasītākajiem kredīta veidiem jau daudzus gadus, un tā popularitāte nemazinās. Patēriņa kredītu cilvēki izmanto visdažādāko pirkumu veikšanai ar termiņu no 3 mēnešiem līdz pat 7 gadiem, savukārt aizdevumu summa var būt no pāris simtiem līdz par 20000 EUR. Luminor klienti patēriņa kredītu izvēlas pārdomāti un naudu izmanto saprātīgi lielākiem pirkumiem, piemēram, mājokļa remontam un labiekārtošanai vai lietota auto iegādei, novēro eksperts. Vidējā patēriņa kredīta summa pēc Luminor datiem ir ap 6900 eiro, kas ir liela summa, un to veicina populārākais kredīta izmantošanas veids – automašīnas iegāde. Šobrīd katrs ceturtais patēriņa kredīts tiek noformēts automašīnas iegādei, un vidējā izsniegtā kredīta summa ir 7700 eiro. Cilvēki biežāk izvēlas patēriņa kredītu līzinga vietā, jo tam ir fiksēts mēneša maksājums uz visu periodu, nav pirmās iemaksas, kā arī ir vienkāršāks noformēšanas process, turklāt auto pēc tā iegādes uzreiz ir klienta īpašums. Tomēr jārēķinās, ka patēriņa kredītam ir augstāka procentu likme nekā auto līzingam, tāpēc katru situāciju jāizvērtē individuāli, lai izvēlētos labāko kredīta variantu.

2. Mājokļa jeb hipotekārais kredīts

Hipotekārais kredīts gadu laikā saglabā stabilu popularitāti – piemēram, pēdējo trīs gadu laikā Luminor banka izsniegusi finansējumu mājokļa iegādei vairāk nekā 6000 mājsaimniecībām Latvijā. Šobrīd vidējā izsniegtā hipotekārā kredīta summa ir ap 90 tūkstošiem eiro uz vidēji 22 gadiem, savukārt vidējais kredīta ikmēneša maksājums ir ap 500 eiro.

Luminor bankā novērotās tendences hipotekārajā kreditēšanā liecina, ka ap 37% klientu aizņemas sērijveida dzīvokļu iegādei padomju laikos celtās mājās, kam seko dzīvokļi jaunajos projektos (26%), bet trešā populārākā izvēle ir privātmājas iegāde vai būvniecība (21%). Tāpat zināms, ka kopumā 40% no visiem kredītiem ir ar līdzaizņēmēju, bet gandrīz katrs otrais tiek izsniegts ar valsts atbalstu vai garantijām pirmajai iemaksai.

3. Kredītkartē pieejamais kredītlimits

Kredītņemšana ne vienmēr saistās ar lieliem un ilgi plānotiem pirkumiem – dažkārt arī ikdienas gaitās noder neliels finansiāls atbalsts, un to var sniegt kredītkartē pieejams kredītlimits. Tā būtiska priekšrocība, salīdzinot, piemēram, ar patēriņa kredītu, ir naudas pieejamība jebkurā brīdī, to katru reizi bankai atsevišķi nepieprasot, turklāt procenti tiek aprēķināti tikai par izmantoto kredītlimitu un par noteikto dienu skaitu līdz iztērētā summa tiek atgriezta kontā. Tāpat starp kredītkartes priekšrocībām parasti ir arī kredītlimita bezprocentu periods, kas var būt risinājums neplānotiem pirkumiem vai negaidītiem tēriņiem, kā arī var kalpot par “drošības spilvenu” negaidītās situācijās, piemēram, automašīnas remonts vai saskaroties ar neplānotām ārstēšanas izmaksām. Tomēr jāatceras, ka kredītlimitam gada procentu likme parasti ir lielāka nekā patēriņa kredītam, taču tam netiek piemērota izsniegšanas maksas vai noteikti termiņi.

4. Auto līzings

Lai gan līdz ar Euribor likmes kāpumu cilvēki aizvien biežāk lietotu auto iegādei izvēlas patēriņa kredītu, arī pieprasījums pēc auto līzinga aizvien ir augsts. Eksperts norāda, ka arī turpmāk klienti varētu vairāk atgriezties pie līzinga, jo prognozes par Euribor likmes samazinājumu ilgtermiņā auto līzingu padarītu izdevīgāku par patēriņa kredītu. Turklāt jau šobrīd novērojam, ka jaunu auto tirgotāji rod iespējas saviem klientiem piedāvāt īpašus fiksētu likmju vai samazinātu pievienotās likmju nosacījumus, formējot līzingu.

Auto līzings ietver vairākus specifiskus nosacījumus, piemēram, ir nepieciešama pirmā iemaksa apmēram 10% apmērā no automašīnas vērtības, KASKO apdrošināšana un lietotiem auto arī auto vērtējums. Tāpat parasti noteikta ir arī minimālā līzinga summa, piemēram, Luminor klientiem līzings pieejams, sākot no 8000 eiro – dažreiz šī summa pārsniedz lietotas auto vērtību, tāpēc līzings ir vairāk atbilstošs jaunu vai mazlietotu auto iegādei. Maksājumi par auto līzingu veicami katru mēnesi un visā aizdevuma periodā pilnā apmērā nosedz transportlīdzekļa vērtību, tāpēc, beidzoties saistībām, auto nonāk aizņēmēja īpašumā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk