Image

Stājoties spēkā izmaiņām neto norēķinu sistēmā un samazinoties elektrības ražošanas iekārtu cenām, gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību vidū palielinājusies interese par saules akumulatoru iegādi, liecina bankas Citadele un enerģētikas uzņēmuma Energrid novērojumi.

Šī gada maijā, pēc neto norēķinu sistēmas iestāšanās, Energrid noslēgti tikpat daudz līgumi par saules akumulatoru uzstādīšanu kā iepriekšējā gadā kopā. Esošo klientu iestrādnes lēš, ka šī gada otrais ceturksnis, ļoti iespējams, noslēgsies ar aptuveni 3000 % pieaugumu.

“Intereses pieaugums skaidrojams ar vairākiem faktoriem – pirmkārt, ar jauno neto sistēmu mājsaimniecību akumulatoriem parādās jauna pievienotā vērtība. Tā rezultātā ar to pārdot elektroenerģiju dienas vidū, kad saule ražo, nav tik izdevīgi. Gan privātpersonas, gan uzņēmējus interesē arī tas, ka kopējās tirgus cenas saules paneļu uzstādīšanai ir kritušās. Par tādu pašu summu, kā pirms diviem gadiem varēja uzstādīt tikai saules paneļu sistēmu, šobrīd var uzstādīt saules paneļu sistēmu jau kopā ar akumulatoriem,” skaidro Mārcis Dzenis, Energrid pārdošanas vadītājs.

Bankas Citadele dati liecina, ka finansējums šādai mājokļa energoefektivitātes uzlabošanai šī gada pirmajos četros mēnešos aizdevumos izsniegts par 36 % vairāk, nekā tajā pašā laika periodā pērn.

“Vidējā izsniegtā summa saglabājusies līdzvērtīgā apmērā, t.i., ap 7400 eiro. Mūsu novērojumi liecina, ka klienti, saņemot atbalstu saules sistēmu uzstādīšanai (saules paneļu gadījumā līdz 4000 eiro), novirza saņemtos līdzekļus kredīta dzēšanai, ko var veikt bez maksas, tādējādi samazinot nākotnes procentu maksājumus,” stāsta Jānis Mūrnieks, bankas Citadele Privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs.

Enerģiju izmanto arī elektroauto uzlādē

“Ja pa dienu saražoto un pāri palikušo elektroenerģiju novirza akumulatoros, tad to iespējams uzkrāt un izmantot no rītiem, vakaros un naktīs, kad tā ierasti būtu jāiepērk no tīkla. Šādi var darīt vismaz sešus mēnešus gadā atkarībā no uzstādītās jaudas un patēriņa. Tas nozīmē, ka privātmāju vai uzņēmumu īpašnieki ir spējīgi nodrošināt ēku ar elektrību paši, turklāt privātmāju īpašniekiem nav jāmaksā sadales un pārvades maksa,” ieguvumus uzskaita Mārcis Dzenis.

Kā stāsta Energrid pārstāvis, arvien vairāk iedzīvotāju izrāda interesi par iespēju izmantot saules paneļus arī elektroauto uzlādei.

“Pareizi konfigurējot elektrouzlādes iekārtu ar atbilstošu invertoru, var panākt maksimāli lielu efektivitāti, izmantojot tiešo saules enerģiju. Vai arī ar akumulatoru palīdzību un uzlādes iekārtas vadības aplikācijām (ja tas iespējams konkrētajam modelim) uzlādēt elektroauto pa nakti no akumulatorā uzkrātās enerģijas. Šādā veidā saules enerģija un elektroauto var iet roku rokā, padarot mājsaimniecības uzturēšanu izdevīgāku un rēķinus – mazākus,” uzsver Mārcis Dzenis.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk