Image

Latvijas uzņēmumiem līdz jūnija sākumam ir iespēja pieteikties finanšu attīstības institūcijas ALTUM sniegtajam atbalstam elektroauto iegādē un kapitāla atlaidei līdz 5000 vai 10 000 eiro. Kas jāņem vērā, piesakoties atbalstam, skaidro Citadele Leasing eksperti.

“Pieteikumu iesniegšana atlases 6. kārtā turpinās līdz 4. jūnijam, līdz ar to uzņēmējiem šis ir pēdējais brīdis, lai pieteiktos atbalstam. Šobrīd elektroauto klāsts ir pietiekami plašs un uzņēmumiem ir iespēja izvēlēties no dažādiem ražotājiem sev piemērotāko modeli par pievilcīgākām cenām, nekā tas bija pirms pāris gadiem. Sakombinējot to ar atbalsta iespējām, gala cena kļūst vēl konkurētspējīgāka. Apstrādājot pieprasījumus atbalsta saņemšanai, redzam arī vairākas lietas, kas uzņēmējiem būtu jāņem vērā, lai pieteikšanās process noritētu iespējami ātri un bez aizķeršanās,” saka Citadele Leasing vadītājs Latvijā Pēteris Plaudis.

Noskaidro visu aizpildāmo dokumentu sarakstu

Lai pieteiktos atbalstam, uzņēmumam vispirms jāvēršas ALTUM un pēc tam jāpiesakās sevis izvēlētā līzinga uzņēmumā tālākai procesa vadīšanai – tas nozīmē, ka komunikācijā ir iesaistītas trīs puses – klients, ALTUM un līzinga uzņēmums. Ļoti būtiski ir jau pašā sākumā kopā ar ALTUM pārstāvi precizēt visu nepieciešamo dokumentu apjomu, lai izvairītos no situācijām, ka pēc dokumentu iesniegšanas un zināma gaidīšanas laika tiek saņemta atbilde, ka tomēr nepieciešami precizējumi vai iztrūkst kāda dokumentācija. Tas ir īpaši svarīgi, ņemot vērā, ka līdz programmas pieteikumu iesniegšanas beigām atlicis maz laika.

Obligāta prasība – operatīvie finanšu pārskati

Piesakoties atbalstam, obligāta prasība ir operatīvo finanšu pārskats, kas ir ne vecāks par četriem mēnešiem. Tas nozīmē, ka nepieciešami uzņēmuma dati par 2024. gada pirmo ceturksni. Daļai uzņēmumu, jo sevišķi mazajiem uzņēmumiem, kuriem finanšu atskaites lielākoties nodrošina ārpakalpojuma grāmatvedis, līdz šim tas ir bijis problemātiski noslogotības dēļ – aprīlī un maijā liela daļa ir nodarbināti ar gada pārskatu gatavošanu. Jāņem vērā, ka bilanci nepieciešams iesniegt ar atšifrējumiem, tostarp debitoru un kreditoru atšifrējumiem.

Vēlamo auto modeli jāzina uzreiz

Uzņēmējam jau dokumentu iesniegšanas sākotnējā procesā jāzina, kuru konkrēto elektroauto vēlas iegādāties. Atbalsta apjoms atšķiras atkarībā no transporta līdzekļu klasēm: pasažieru auto (M1) tas pieejams līdz 5000 eiro, bet vieglajam komerctransportam – (N1) līdz 10 000 eiro.

Lai atbalsts tiktu izmaksāts, uzņēmumam 12 mēnešu laikā ar attiecīgo elektroauto jānobrauc vismaz 20 000 km, un tāpat jāņem vērā, ka kapitāla atlaide attiecas tikai uz jauna elektroauto iegādi. Automobiļu klasifikatoru iespējams aplūkot šeit.

“Šī gada pirmajos četros mēnešos Latvijā ir reģistrēti 383 jauni elektroauto, no tiem 244 ir juridiskām personām. Salīdzinājumam 2020. gadā kopumā bija reģistrēti 323, savukārt pērn – 1704 jauni elektroauto, kas ir rekordliels skaits. Atbalsts elektroauto iegādei noteikti ir daļēji veicinājis elektroauto izaugsmi Latvijā, un arī šī programma tieši uzņēmumiem varētu veicināt pakāpenisku pāreju uz elektrificētu un ilgtspējīgu autoparku,” piebilst Pēteris Plaudis.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk