Image

Turpinot atbalstīt klientus ar finansējumu darbības izaugsmei un paplašināšanai, banka Citadele 2024. gada pirmajā ceturksnī privātpersonu un uzņēmumu segmenta klientiem Baltijā jaunos aizdevumos izsniegusi 256 miljonus eiro. Kopējais aizdevumu portfelis 2024. gada pirmajā ceturksnī sasniedza 2,9 miljardus eiro, pieaugot par 49 miljoniem eiro salīdzinājumā ar 2023. gada 31. decembri

“Mūsu izaugsmes ambīcijas ir piepildījušās, par ko liecina pēdējo divu ceturkšņu laikā augošais kredītportfelis. Mūsu klientu finansiālais stāvoklis ir stabils, un mūsu portfeļa kvalitāte joprojām ir spēcīga. Citadele turpina darboties ar vairāk nekā atbilstošiem kapitāla un likviditātes rādītājiem. Ekonomiskā un ģeopolitiskā nenoteiktība ir piebremzējusi stratēģisko iespēju izvērtēšanas tempu, tomēr, neraugoties uz ārējiem apstākļiem, banka turpina izvērtēt dažādus scenārijus, tostarp sākotnējā publiskā akciju piedāvājuma iespēju,” saka Johans Akerbloms (Johan Åkerblom), Citadeles valdes priekšsēdētājs.

Inovācijas un attīstība

Citadele ir pirmā banka Baltijā, kas ieviesusi uz ģeneratīvā mākslīgā intelekta (Gen AI) balstītu palīgu – tērzēšanas robotu Adele, kas sniedz atbildes uz jautājumiem par ikdienas finanšu pakalpojumiem. Šobrīd Adeles atbalsts ir pieejams klientiem Latvijā, bet līdz gada beigām nodrošinās klientu atbalstu visās trīs Baltijas valstīs.

Pirmajā ceturksnī ar jaunu funkciju papildināta arī Citadeles mobilā lietotne – uzdevumu rīks, kas palīdz vecākiem izglītot savus bērnus par finansēm, veidojot uzdevumus un pēc to izpildes nodrošinot finansiālu atlīdzību.

Lai paplašinātu ilgtspējīgu finanšu pakalpojumu portfeli, pirmajā ceturksnī klajā laistas jaunas maksājumu kartes, kas izgatavotas no 95 % pārstrādātas plastmasas. Jaunajām kartēm pievienota arī papildu funkcionalitāte, lai tās būtu ērti lietojamas arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem, piemēram, izgriezumi malās, kas palīdz noteikt pareizo pusi ievietošanai bankomātā vai karšu terminālī. Turklāt kartes nosaukums tiek drukāts Braila rakstā, lai palīdzētu atšķirt kartes.

Klix, bankas Citadele e-komercijas norēķinu risinājums, gada pirmajā ceturksnī sasniedza 1 480 tirgotāju skaitu, reģistrēto lietotāju skaits pārsniedza 306 tūkstošus, savukārt aktīvo lietotāju skaits sasniedza 46 tūkstošus. Kopumā tika apstrādāti 3,8 miljoni darījumu ar kopējo vērtību 148 miljoni eiro.

Savukārt Klix risinājums “Pērc tagad, maksā vēlāk” sasniedza 8 miljonus eiro, salīdzinot ar 11 miljoniem eiro 2023. gadā kopā. Gada pirmajā ceturksnī tika uzsāktas arī vairākas stratēģiskas partnerības, tostarp ar globālu mēbeļu mazumtirgotāju Baltijas valstīs un Kesko Senukai Digital.

Moody’s apstiprina Citadeles reitingus, mainot prognozi uz pozitīvu

2024. gada 25. janvārī starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s apstiprināja Citadeles Baa2 kredītreitingu, mainot nākotnes prognozi uz pozitīvu. Reitinga nākotnes prognoze ir paaugstināta no stabilas uz pozitīvu, atspoguļojot Moody’s viedokli, ka banka nākamo 12-18 mēnešu laikā turpinās darbu ar spēcīgiem kapitāla

un peļņas rādītājiem un stabilu kredītu kvalitāti. Apstiprinot bankas Citadele ilgtermiņa noguldījumu reitingu Baa2 un nenodrošināto obligāciju reitingu Baa3, Moody’s ir ņēmis vērā bankas peļņas rādītāju uzlabošanos 2023. gadā un stabilu peļņas prognozi nākamajos ceturkšņos, pieaugušo kapitalizāciju un labo kredītu kvalitāti.

Citadele veikusi 20 miljonu eiro subordinēto obligāciju emisiju

Pieprasījums publiskajā piedāvājumā trīs reizes pārsniedza piedāvājumu, atspoguļot investoru pārliecību par Citadeles finanšu rādītājiem un stratēģisko virzību. Emitētās obligācijas ir ar desmit gadu dzēšanas termiņu un fiksētu procentu likmi 8 % gadā. Ieņēmumus no emisijas paredzēts izmantot regulatīvā kapitāla struktūras turpmākai stiprināšanai, tostarp izmantot Citadeles subordinēto kapitālu (2. līmeņa instrumenti) atbilstoši Kapitāla prasību regulas (CRR) un citu 2. līmeņa kapitāla regulējumu prasībām. Obligācijas ir kotētas Nasdaq Rīga Baltijas obligāciju sarakstā.

Izmaiņas bankas valdē

Valdes priekšsēdētājs Johans Akerbloms ir paziņojis par lēmumu atkāpties no amata, savukārt par jauno valdes priekšsēdētāju, pēc regulatora atļaujas saņemšanas, iecelta Rūta Ežerskiene, kura šobrīd ir valdes locekle privātpersonu apkalpošanas jautājumos. Līdz ar Rūtas Ežerskienes iecelšanu par valdes priekšsēdētāju, bankai pievienojas arī Žans Ivs Hošers (Jean-Yves Hocher) valdes vecākā padomnieka amatā. Žana Iva Hošera plašā profesionālā pieredze starptautiskajā  banku jomā papildinās Rūtas Ežerskienes vīziju, tādējādi vēl vairāk stiprinot bankas vadības komandu.

Dividenžu izmaksa

Citadele ir izmaksājusi dividendes 50,6 miljonu eiro apmērā, kas atbilst 0,32 eiro par akciju. Šī dividenžu izmaksa atbilst Citadeles 50 % dividenžu izmaksas politikai un atspoguļo bankas ilgstošo izaugsmi, stingro pašu kapitāla pozīciju un stabilitāti.

2024. gada 1. ceturkšņa finanšu rādītāji:

Pamatdarbības ienākumi – 57,8 miljoni eiro

Pamatdarbības peļņa – 25,6 miljoni eiro

Aizdevumi – 2,9 miljardi eiro

Noguldījumi – 3,7 miljardi eiro

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk