Image

Paplašinot iedzīvotāju iespējas investēt finanšu tirgos, SEB banka ievieš Latvijā unikālu ieguldījumu risinājumu – Mikroinvestīcijas. Tas ļaus ieguldīt biržā tirgotajos fondos (ETF*), sākot no viena eiro, jo klientiem būs iespēja izvēlēties ieguldījuma summu, nevis iegādājamo ETF vienību skaitu. Tas nozīmē, ka varēs sākt ieguldīt ar summu, kas ir krietni mazāka par vienas ETF daļas cenu.

Biržā tirgotie fondi jeb ETF kļūst arvien populārāki Baltijas valstīs – pēc SEB bankas aptaujas datiem**, biržā tirgotajos fondos iegulda 6% investoru Latvijā, ap 10% investoru Lietuvā un 19% – Igaunijā. Galvenais iemesls, kāpēc investori neizvēlas ETF, ir pārliecība, ka viņiem nav pietiekamu līdzekļu. Šo iemeslu min 34% ieguldītāju Lietuvā, 27% – Latvijā un 23% – Igaunijā. Otrais populārākais iemesls – neziņa, kā tieši ieguldīt biržā tirgotajos fondos.

“Mirkoinvestīcijas palīdz šo atrisināt, jo sniedz iespēju ieguldīt biržā tirgotajos fondos jeb ETF, sākot no viena eiro. Savukārt tehniski un vizuāli platforma ir līdzīga interneta veikalam, kurā ir iespējams ērti izvēlēties konkrētus ETF, kuros ieguldīt. Galvenā Mikroinvestīciju atšķirība no tiešajiem ieguldījumiem ETF – iespēja izvēlēties ieguldījuma summu, nevis iegādājamo fondu daļu skaitu, un sākt ieguldīt ar summu, kas ir krietni mazāka par vienas ETF daļas cenu,” skaidro SEB bankas Uzkrājumu, ieguldījumu un pensiju piedāvājuma vadītājs Oļegs Andrejevs.

Mikroinvestīcijas papildinās SEB bankas Roboinvestoru, kas klientiem ir pieejams jau trīs gadus.

Roboinvestors bankas klientiem ir pieejams mobilajā lietotnē un tas ir rīks, kas, palīdz spert pirmos soļus ieguldījumu pasaulē arī cilvēkiem bez pieredzes. Roboinvestors uzņemas konsultanta lomu un piemeklē katram piemērotāko ieguldījumu risinājumu, izvēloties starp SEB fondiem vai individuāli pārvaldītiem biržā tirgoto fondu (ETF) portfeļiem. Trīs gadu laikā ieguldīt ar Roboinvestoru sākuši gandrīz 4,4 tūkstoši klientu Latvijā. Viņu kopējais ieguldījums pārsniedz 4,3 miljonus eiro.

Savukārt Mikroinvestīcijas ir rīks, kas pieejams internetbankā un tas ir kā nākamas solis ieguldījumu pasaulē, jo sniedz iespēju ieguldītājiem patstāvīgi veidot savu ieguldījumu portfeli, pašiem izvēloties no piedāvāto ETF klāsta. Potenciālie investori var izvēlēties no septiņiem ETF un veikt gan vienreizēju, gan regulārus ieguldījumus. Minimālā ieguldījuma summa ir 1 eiro.

“Mūsu mērķis bija izveidot risinājumu, kas būtu lietotājiem draudzīgs, ērti lietojams un nebūtu saistīts ir lielām papildu izmaksām klientiem. Klienti noteikti novērtēs platformu, jo tā ir līdzīga interneta veikalam un tajā var atrast detalizētu informāciju par katru konkrēto ETF. Sākot ieguldīt kaut no viena eiro, klienti varēs ar regulārām nelielām iemaksām veidot savu portfeli ilgtermiņā. Turklāt netiks piemērota minimālā komisijas maksas summa par darījumiem, kas padara nelielu summu ieguldīšanu interesantāku un izdevīgāku,” turpina Oļegs Andrejevs.

Klientiem piedāvātie ETF atšķiras ar ieguldījumu reģioniem, riska līmeni, nozarēm un arī komisijas maksām. Tādejādi potenciālajiem ieguldītājiem ir iespēja pielāgot izvēli savai riska apetītei un interesēm. Mikroinvestīciju klientu ieguldījumu rīkojumi tiks izpildīti reizi nedēļā (otrdienās) par tirgus cenu, kas būs pieejama tirdzniecības brīdī.

Klientiem, kuri ieguldīs ar jauno risinājumu – Mikroinvestīcijām – tiks piemērota darījuma komisija (0,8%) un maksa par vērtspapīru glabāšanu (0,015% mēnesī). Minimālā komisijas maksas summa par darījumiem un glabāšanu netiks piemērota. Plašāk par Mikroinvestīcijām – SEB bankas mājaslapā.

*Kas ir ETF?

Biržā tirgotie fondi (ETF; angliski – exchange traded fund) ir līdzīgi ieguldījumu fondiem, jo arī tie ir ieguldītāju līdzekļu kopums, kas tiek ieguldīts bāzes aktīvos. Taču atšķirībā no ieguldījumu fondiem ETF tirgo biržā līdzīgi kā akcijas.

ETF ieguldījumu stratēģijas parasti balstās uz dažādiem indeksiem, reģioniem, nozarēm, aktīvu klasēm. ETF pamatā esošie aktīvi var ietvert akcijas, obligācijas, atvasinātos instrumentus un citus finanšu instrumentus. To pamatā esošo aktīvu sastāvs laika gaitā parasti mainās.

SEB banka atgādina, ka naudas līdzekļu ieguldīšana finanšu instrumentos ir saistīta ar risku. Vairāk par ieguldījumu fondiem un ar tiem saistītajiem riskiem var uzzināt SEB bankas mājaslapā. Iesakām rūpīgi izlasīt saistošos noteikumus un, ja nepieciešams, konsultēties ar bankas darbiniekiem.

**Iedzīvotāju aptauju Baltijā pēc SEB bankas pasūtījuma 2023. gadā veica uzņēmums Norstat. Tajā piedalījās 3229 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk