Image

Naudas tērēšanas un krāšanas paradumi, kopējā attieksme pret naudu un citi ar finanšu pratību saistīti faktori ir ne tikai dzīves laikā iegūtās zināšanas, bet arī norāda uz cilvēka finanšu jeb naudas personības tipu. Kādi ir 7 galvenie finanšu personības tipi, kas jāzina par katru no tiem un vai cilvēki var atbilst vairākiem no tiem vienlaicīgi, stāsta Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Taupītāji

Taupītāji ir cilvēki, kuri ļoti cītīgi, dažkārt pat bez konkrēta mērķa krāj naudu, tērē to ļoti uzmanīgi un viņus biedē iespējama finansiāla nestabilitāte. Viņus nereti satrauc lielāki izdevumi, pat ja tie ir saistīti ar būtiskām vajadzībām vai saprātīgām vēlmēm, pastāvīgi uzraugot visus savus tēriņus un meklējot veidus, kā ietaupīt. Šie cilvēki parasti cieš nevis no naudas trūkuma, bet gan dzīvo nemitīgā spriedzē – viņi izvairās tērēt to, ko dzīves laikā cītīgi iekrājuši, pat atsakās no hobijiem, atpūtas vai nodarbēm, kas varētu sagādāt prieku. Būtisks padoms taupītājiem – iemācīties atrast līdzsvaru starp taupīšanu un dzīves baudīšanu. Viņiem ir vērts apsvērt, kur viņi redz sevi nākotnē un kā uzkrājumi var palīdzēt to īstenot.

Tērētāji

Šis finanšu personības tips mēdz tērēt naudu lietām, kas viņiem ne vienmēr ir nepieciešamas. Bieži vien tērētāji meklē ātru mierinājumu sarežģītās dzīves situācijās iepērkoties, tomēr tas dažreiz liek izjust nepatīkamu vainas izjūtu, ko viņi risina, turpinot tērēt. Parasti šādiem cilvēkiem ir maz vai nav nekādu uzkrājumu un nereti viņi dzīvo no algas līdz algai neatkarīgi no ienākumu apjoma. Diemžēl tērētāju attiecības ar naudu ir diezgan haotiskas un balstītas uz emocijām. Viņiem ieteicams izvirzīt skaidrus finanšu mērķus un izveidot budžetu, kas palīdzēs tos sasniegt. Svarīgi arī risināt problēmas būtību, saprotot, kādās situācijās mēdz rasties vēlme spontāni tērēt naudu un pēc iespējas ierobežot šādu tēriņu biežumu.

Pelnītāji

Pelnītāji apzināti vai neapzināti uzskata, ka laimes noslēpums ir nopelnīt pēc iespējas vairāk naudas. Lai sasniegtu šo mērķi, viņi var atstāt novārtā personīgās attiecības vai veselību, piedzīvot izdegšanu vai ar stresu saistītas veselības problēmas. No vienas puses, tiekšanās pēc finansiālas brīvības ir apsveicama, taču šāda tipa cilvēki var nevērīgi izturēties pret citām svarīgām dzīves sastāvdaļām. Padoms būtu veltīt vairāk uzmanības citām dzīves jomām un izmantot nopelnītos naudas līdzekļus to uzlabošanai, piemēram, ziedot kādam sev svarīgam mērķim vai iespēju robežās dāvināt atvaļinājumus sev un savai ģimenei.

Vienaldzīgie

Vienaldzīgie diezgan reti domā par naudu un bieži vien vairāk par naudu vērtē pieredzi un attiecības. Šie cilvēki ir stingri pārliecināti, ka naudai nevajadzētu ietekmēt svarīgus dzīves lēmumus. Daudzi šāda tipa cilvēki mēdz iztikt ar pavisam nelieliem ikdienas izdevumiem, kas, protams, ir pozitīvi, taču dažkārt par finansēm vienaldzīgie var kļūt finansiāli atkarīgi no, piemēram, saviem radiniekiem vai partneriem. Viņiem var būt grūti izvirzīt ilgtermiņa finanšu mērķus, piemēram, uzkrājumu veidošanu pensijas vecumam vai sava mājokļa iegādei. Šādiem cilvēkiem eksperte iesaka uz naudu raudzīties kā uz līdzekli dzīves mērķu sasniegšanai – kad esat tos noteicis, domājiet par to, kā nauda var palīdzēt sasniegt izvirzītos mērķus un speriet vismaz nelielus, regulārus soļus to virzienā.

Taupītāji-tērētāji

Taupītājiem-tērētājiem ir abiem šiem tipiem raksturīgas iezīmes – stingrus budžeta plānošanas posmus nomaina lielu tēriņu periodi. Viņi var uztvert lielus un dažkārt nepamatotus pirkumus kā “atlīdzību” par disciplinētiem uzkrājumiem, pēc tam jūtoties vainīgiem un no jauna apņemoties strikti taupīt. Šādas attiecības ar naudu var būt izsmeļošas, tāpēc taupītājiem-tērētājiem pirms jebkura lielāka pirkuma ieteicams apdomāties, kā viņi jutīsies pēc tā iegādes pēc nedēļas vai divām. Viņiem tāpat kā daudziem citiem cilvēku tipiem būtu jāizvirza reālistiski mērķi un jāplāno budžets, paredzot vietu gan plānotiem, gan neplānotiem izdevumiem, lai ilgtermiņā labāk saglabātu finansiālo stabilitāti.

Spēlmaņi

Arī cilvēkiem, kurus dēvē par spēlmaņiem, ir gan pelnītājiem, gan tērētājiem raksturīgas iezīmes. Viņi naudu galvenokārt uzskata par līdzekli dažādu iespaidu un piedzīvojumu gūšanai, nevis par līdzekli finansiālas drošības un neatkarīgas dzīves sasniegšanai. Nopelnīto viņi bieži vien tērē neapdomīgi, nereti arī kaitīgiem ieradumiem, uzņemoties risku. Galvenais padoms šādiem cilvēkiem ir apzināties un izvērtēt, kādus riskus tie uzņemas, dzīvojot pēc šāda principa, kā arī attīstīt noturīgāku paradumu plānot savas finanses un rūpēties par stabilitāti un finansiālu drošību arī nākotnē.

Satrauktie

Ja jūs pastāvīgi uztraucaties par savu finansiālo drošību un neticat savām spējām sasniegt finansiālo brīvību, iespējams, ka piederat pie nemierīgā, satrauktā tipa. Šādi cilvēki regulāri meklē finanšu konsultācijas un vēlas iegūt papildu zināšanas finanšu pratības jomā. Viņi baidās, ka ar uzkrātajiem naudas līdzekļiem nepietiks viņu vajadzībām, galējos gadījumos piedzīvo lielu stresu pat tad, ja viņu finansiālā situācija ir pavisam droša. Eksperte atgādina, ka veselīgas rūpes un zināšanas par savām finansēm ir laba lieta, taču pārlieku satrauktiem cilvēkiem ir lietderīgi racionāli izvērtēt, kāpēc rodas šādas emocijas – ļoti iespējams, tās patiesībā nav saistītas ar finansēm, bet gan ar citām dzīves jomām vai problēmām.

Lai arī kurš no šiem tipiem savā ikdienā attiecībās ar naudu jūs būtu, ir svarīgi atrast vajadzīgo līdzsvaru. Izvērtēt un plānot, ko darīt ar saviem finanšu līdzekļiem, bet arī tērēt savām vajadzībām ar mēru, paralēli uzkrājot, ir svarīgas prasmes.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk