Image

Investīciju joma piedāvā plašas iespējas ieguldīt savu naudu dažādos aktīvos un instrumentos. Izvēloties atbilstošu ieguldījumu veidu un ienesīgu investīciju stratēģiju, ir iespējams būtiski vairot savu kapitālu. Viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Vorens Bafets (Warren Buffett) savu bagātību galvenokārt guvis, izvēloties tā saukto vērtībā pamatotu investīciju (value investing) stratēģiju. Kas ir šī stratēģija un ar ko tā atšķiras no citām, skaidro Luminor Uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris.

Kas ir vērtību pamatotas investīcijas jeb value investing?

Šādai ieguldījumu stratēģijai raksturīgi investoru centieni atrast tirgū nepietiekami novērtētas akcijas, kas tiek tirgotas par cenu, kas zemāka nekā to patiesā vērtība. Šie investori meklē uzņēmumus – lai arī nezināmus – ar spēcīgiem finanšu fundamentālajiem pamatrādītājiem, stabiliem uzņēmējdarbības modeļiem un pievilcīgu novērtējumu salīdzinājumā ar līdzīgiem uzņēmumiem vai vēsturiski vidējiem nozares rādītājiem. Kā norāda Luminor eksperts, investori, kas dod priekšroku šādai ieguldījumu stratēģijai, nereti uzskata, ka tirgus pārspīlēti reaģē gan uz pozitīvām, gan negatīvām svārstībām, kā rezultātā akciju cenu izmaiņas bieži neatbilst nākotnē perspektīvu uzņēmumu ilgtermiņa vērtībai. Šādi investori bieži tiek salīdzināti ar detektīviem, jo viņu mērķis ir atrast akcijas, kuru perspektīvu tirgus novērtējis nepareizi, un iegādāties tās par zemāko pieejamo ceno.

Vērtību ieguldītājiem ir svarīga tikai uzņēmumu akciju patiesā vērtība. Viņu mērķis ir iegādāties tādu uzņēmumu daļas, par kuru darbības principiem un finanšu rādītājiem ir pārliecināti tieši viņi neatkarīgi no pārējo investoru viedokļa.

Investori, kas neseko tirgus plūsmai

Ieguldījumi, kuru pamatā ir vērtības izvērtēšana, atšķiras ar to, ka investori apzināti nepakļaujas pūļa emocionālajiem lēmumiem un savus ieguldīšanas lēmumus pieņem, balstoties uz rūpīgi izstrādātu uzņēmuma patiesās vērtības noteikšanu. Te zināmā mērā notiek darbošanās pretēji investīciju jomas plūsmai – kad visi pērk, viņi bieži pārdod vai atkāpjas, un otrādi. Vērtību investori iegulda finanšu līdzekļus uzņēmumos, kas nepieņem ieguldīšanas lēmumus balstoties uz uzņēmuma vai to produktu popularitāti, priekšplānā izvirzot spēcīgus finanšu rādītājus. Viņi atsakās iegādāties modernu un zināmu uzņēmumu akcijas, ņemot vērā, ka bieži vien tās savas popularitātes dēļ ir pārāk dārgas. Turpretim gadījumos, kad plaši pazīstamu uzņēmumu akciju vērtība krītas, tad tieši vērtību investori būs tie, kas izskatīs iespēju akcijas iegādāties, uzskatot, ka šādiem uzņēmumiem ir potenciāls atgūties no neveiksmēm.

Visbiežāk investīcijas saistās ar padziļinātu finanšu analīzi un izpēti, tomēr dažkārt investēšana ir līdzīgāka mākslai. Nereti divi dažādi investori vienu uzņēmumu var analizēt un novērtēt atšķirīgi, tāpēc vērtību investīcijās svarīga ir spēja pieņemt atšķirīgus lēmumus.

Ilgtermiņa ieguldījumi, kas prasa pacietību

Vērtību pamatotu ieguldījumu pamatā ir ilgtermiņa investēšana akcijās, lai nodrošinātu peļņu mirklī, kad to cena atgriežas vai pārsniedz to patieso uzņēmuma vērtību. Vērtību pamatotas investīcijas visbiežāk nenodrošina tūlītējus ieguvumus, tā vietā var nākties gaidīt pat vairākus gadus, līdz ieguldījumi akcijās atmaksājas. Tāpēc viens no vērtību pamatotas investēšanas zelta likumiem – nepakļauties spontānām emocijām, koncentrējies uz savas analīzes pieņemtiem lēmumiem un nepārdot savus ieguldījumus, tiklīdz tirgū manāmas negatīvas vai spekulatīva rakstura cenu svārstības. Jebkuras investīcijas ir saistītas ar riskiem – arī vērtību pamatotas investīcijas negarantē ieguvumus un nepasargā no naudas zaudējumiem. Tāpat vienmēr jāatceras, ka pat lieliski izstrādāta vērtību investoru stratēģija var nebūt veiksmīga visu uzņēmumu gadījumā, tāpēc vienmēr jāizvairās no ieguldījumiem vienā vai pāris vērtspapīros – svarīga ir investīciju portfeļa dažādošana. Ir jāņem vērā, ka tirgus parasti ir ciklisks, un pēc lejupslīdes visbiežāk seko izaugsme.

Eksperts atgādina – investē tikai savus brīvos līdzekļus, nevis aizņemtu naudu, lai nepakļautu sevi dubultam riskam.

Atruna
Ieguldījumi ir saistīti ar risku un var radīt gan peļņu, gan zaudējumus. Pirms ieguldījumu lēmuma pieņemšanas iepazīstieties ar visiem dokumentiem. Vēsturiskie rezultāti negarantē līdzvērtīgus rezultātus nākotnē. Šeit sniegtā informācija nav uzskatāma par Luminor piedāvājumu, konsultāciju vai ieteikumu. Luminor neatbild par zaudējumiem, kas radušies šeit norādītās informācijas izmantošanas vai interpretācijas rezultātā.

Saistītās ziņas

Par mums

Kļūt par biedru

Nesen meklētais

Dokumenti

Dokumenti - 0
Lapas - 0

Skatīt vairāk